Borról szóló művészeti fesztivál Budapesten és Tokajban

Írta MitFozzunkMa.hu, 2012. október 4. 11:52

Címkék:
bor, borász, Haraszthy Ágoston, művészet, Budapest, Tokaj, fesztivál, progam, ajánló, beszélgetés, kiállítás, tánc, zene
A(z) "Borról szóló művészeti fesztivál Budapesten és Tokajban" című hír megosztásához használhatod a saját leveleződet, vagy ezt a felületet:
Neved:

E-mail címed:

Címzett e-mail címe:
Üzenet (opcionális):

Borról szóló művészeti programok várják az érdeklődőket a Haraszthy Ágoston borász születésének 200. évfordulója alkalmából rendezett fesztiválon Budapesten és Tokajban.

Mindenkinek vannak titkai. Ez alól nem volt kivétel Charlotte Bronte sem, akinek Titkos Naplóját 3 480 Ft helyett, most 2 784 Ft-ért olvashatjuk el!

 

Haraszthy Ágoston (1812-1869) a vajdasági Futakon született és Amerikában a kaliforniai borkultúra atyjaként tartják számon. A kalandos életű Haraszthy Ágoston a megalapítója a kaliforniai szőlőtermesztésnek és borászatnak - hangsúlyozta Dárdai Zsuzsa, a fesztivál művészeti kurátora az eseményt beharangozó szerdai tájékoztatón.    

 

haraszthy_agoston_277814_77342.jpg
                                          (hiresmagyar.network.hu)

 

A budapesti programsorozat csütörtökön a Vörös és fehér című kiállítással indul a B55 Galériában. A tárlaton 10 magyar és 10 amerikai kortárs képzőművész geometrikus alakzatokat ábrázoló, a bor színárnyalatairól szóló - a sárga és a vörös különböző árnyalatait megjelenítő - alkotása lesz látható. A kiállító művészek között szerepel mások mellett az amerikai Christel Dillbohner, Peter Dimick, Jesse Gottesman, Aaron Parazette és Vandorn Hinnant. A magyarok közül például Erdély Dániel, Erdélyi Gábor, Marafkó Bence, Pataki Balázs és Saxon Szász János képeit mutatják be.

 

06.jpg
                                                (haraszthy200.com)

 

A Galériák éjszakáján, október 11-én tárlatvezetéssel egybekötött borkóstolót tartanak, az érdeklődők megtekinthetik Saxon Szász János borfestményeit is. 
    

Saxon Szász János elmondta az MTI-nek, hogy a bor lepárlása után nyert sűrítményből festette meg képeit a három geometrikus alapforma, a háromszög, a négyzet és a kör felhasználásával. A hat alkotáson a vörös és a sárga különböző árnyalatai jelennek meg. Néhol a barna, néhol a lila vagy a vörös szín érvényesül jobban - tette hozzá.
    

A fesztivál budapesti záró rendezvényén, október 30-án "red and white" címmel a Frenák Pál Társulat két táncosának, Jantner Emesének és Feicht Zoltánnak az alkalomra koreografált kortárs táncelőadását láthatja a közönség. Haraszthy200 Fesztivál címmel bemutatják az eseménysorozat amerikai és magyar rendezvényeit megörökítő angol-magyar nyelvű katalógust is - hangsúlyozta a kurátor. 
    

A tokaji program pénteken egy borkonferenciával indul. Mások mellett a tokaji aszú titkairól, a bor színeinek kémiai és esztétikai jellemzőiről és Haraszthy Ágostonról hangzanak el szakmai előadások. 
    

Szombaton tokaji és sonomai (USA) gyerekek rajzaiból lesz kiállítás. Haraszthy Ágoston borászata a San Francisco melletti Sonomában működött, a város idén vette fel a testvérvárosi kapcsolatot Tokajjal - hangsúlyozta Dárdai Zsuzsa.
    

A művészeti kurátor arról is beszélt, hogy a sonomai művészeti központban augusztusban mutatták be a magyar gyerekek Tokajról, szüretről vagy Haraszthy Ágostonról szóló rajzait és most is látható ott kiállítás tíz magyar kortárs festő borról szóló munkáiból. 
    

Tokajban a három napos rendezvény zárásaként vasárnap magyar és amerikai zenei válogatásokkal Liszt Ferenc, Goldmark Károly, Mosonyi Mihály és Arthur Foote műveivel szórakoztatják a közönséget.

 

MTI

 

Ha klasszikus szakácskönyvet szeretne, vagy "csak" egy jó kis olvasnivalót, kattintson ide, és találja meg a kedvére való könyvet!    

Írd le te is a véleményed!