Fiatalok, bloggerek – A házisárkány főz

Írta MitFozzunkMa.hu, 2012. október 19. 17:48

Címkék:
blog, A házisárkány főz, sütés, főzés, gasztronómia, szórakozás, szabadidő, gasztroblog, gasztroblogger, receptek
A(z) "Fiatalok, bloggerek – A házisárkány főz" című hír megosztásához használhatod a saját leveleződet, vagy ezt a felületet:
Neved:

E-mail címed:

Címzett e-mail címe:
Üzenet (opcionális):

Csak úgy érdemes élni, ha élvezzük a csodálatos ételeket, amelyeket elkészíthetünk magunk és családunk örömére. Íme egy gasztroblog:A házisárkány főz.

Teljes összhang... Talán ezzel tudnám jellemezni A házisárkány főz nevű blog íróját, és életszemléletét. Bár személyesen sosem találkoztunk, örömmel olvastam kérdéseimre adott válaszainak sorait. Továbbá öröm az olyan interjúalannyal dolgozni, aki szeretné megőrizni a hagyományokat, valamint tovább éltetni családja receptjeit.

 

vizvariemese_hazisarkany_1.jpg

 

Blogsorozatunk (1.rész, 2. rész) következő állomása a gasztronómia útjára lépett. Ezúttal Emese blogját mutatjuk be, aki anyaként, dolgozó nőként, háziasszonyként és egy igazán tartalmas blog írójaként is szerepel a mindennapi életben. A főzés igazi szenvedéllyé válhat, hogy valami újat és finomat hozzunk létre. Nem érdemes hát elsietni a főzést és az étkezéseket, hiszen a jó dolgokhoz idő kell.

 

2008. Ekkor indult útjára  a blog... "A Házisárkány főz blogot 2008 januárjában kezdtem el írni. A blog alcíme ez: Gyors, olcsó és egészséges - Szeretem, ha egy étel ezt a három tulajdonságot egyesíti. Olyan recepteket írok, amik egy dolgozó, az egészséget fontosnak tartó anyukának, apukának reálisan belefér az idejébe, és a pénztárcájába, és fontos szempont az is, hogy az alapanyagok beszerzése se jelentsen nagy gondot. Ez egy ötletgyűjtemény, hogy a rendelkezésünkre álló forrásokból hogyan lehet ügyesen jó - reményeim szerint nagyszerű - ételeket főzni. A receptekhez mindig tartozik egy történet is, ami valamiképpen reflektál az adott ételre. Ezek a történetek a családom történetei, és mivel mi egy hétköznapi család vagyunk, úgy gondolom, hogy sok-sok más magyar család történetei is. Egy kis szívmelengetés a hétköznapokban."

 

img_1003_1.jpg

 

Egy jó ötlet nem csak a saját fejünkből pattanhat ki, néha kell egy külső „szem" véleménye is: "Valahogy úgy történt, mint a szépségversenyek szereplőivel. Nem is én találtam ki, hogy ezt szeretném csinálni, mások mondták, hogy nekem ezt érdemes lenne. Szeretek írni, szeretek főzni, szeretek fotózni. A három dolog közös nevezője mi más is lehetne, mint egy gasztroblog. Igazuk lett, valóságos szenvedélyemmé vált azóta a blogírás."

 

Érdemes blogíróként is tájékozódni mások internetes naplójából. Vagy éppen csak saját szórakoztatásunkra, szabadidőnk eltöltésére is használhatjuk az internet adta lehetőségeket: "Van két blog, amit rendszeresen olvasok, az egyik Tinkmara blogja, a címe A tengerentúlról jelentem. Amerikába szakadt hazánk lánya tudósít az álmok országáról hitelesen, első kézből, nem cukorsziruppal leöntve, de nőies kedvességgel. Jó vele álmodni. Valahogy úgy, mint Kern András dalában: „látlak Amerika, pedig sosem jártam ott". A másik pedig elsősorban nézegetni való, Finta Edina fotóblogja, a Csak egy pillanat. Gyönyörű képek a természetről, varázslatos fotók babákról, gyerekekről."

 

Főzni is mindenki egyedi ritmus vagy kényszer miatt kezd: "Főzni azért tanultam meg, mert nálunk nem az volt a helyzet, hogy felnövekedvén elköltöztem otthonról, hanem az, hogy a szüleim költöztek el otthonról, mivel külföldön vállaltak munkát, engem pedig - igaz tojáshéjjal a fenekemen, de itthoni elfoglaltságaim Magyarországon tartottak. A családi ízek utáni sóvárgás gyorsan kiterelt a konyhába. Anyukám részletes leírásaiból tanultam meg az első lépéseket."

 

Jellegzetes magyar ízek: "A családunk által kedvelt ízvilágot nagymamám főztjei határozták meg, aki a Nyugat-Dunántúlon nőtt fel. Nem a tipikusan pirosas-paprikás magyar konyhát vitte. A család másik ágán pedig óbudai sváb (valójában elzászi) bortermelő-kocsmáros dédnagypapám hagyományozta ránk a jó ételek szeretetét és a vendéglátás utáni vágyat. Nekem ez a jó magyar konyha: a kárpát-medencei sokszínűség. Mindenkinek más mozaik-kockákból kirakva. Az a minőség, azok a jóízű gyümölcsök-zöldségek, tejtermékek, az a kenyér, a kolbászféleségeknek, sonkáknak az a garmadája, azok a jófajta borok, pálinkák, amikre méltán lehetünk büszkék. Szeretném, hogy ha ez a fajta hagyomány minél inkább az életünk része lenne."

 

img_0123.jpg
 

Melyek bloggerünk és családja kedvenc ételei?: "Azokat az ételeket szeretem igazán, amik nem túl rafináltak, természetesek. Néhány alapanyagból állnak, azok azonban kiváló minőségűek, és együtt nagyon harmonikus ízűek. Így aztán kedvelem a mediterrán konyhát, abból is leginkább a török ételeket. Hogy a családi hagyományok fonalát is folytassam, gyerekkorom óta a legfőbb kedvencem az Eszterházy-rostélyos, ami szintén nem túl sokféle alapanyagból áll, az íze azonban a szó átvitt és igazi értelmében is fenséges."

 

A leggyakrabban használt alapanyagok: "Sok receptem kezdődik úgy, hogy olívaolajon hagymát dínsztelünk, fokhagymát futtatunk rajta...és folytatódik az elkészítés valamely pontján azzal, hogy friss bazsalikomot szórunk bele. Sokféle zöldség - nagy kedvencem a padlizsán - túró, tejföl. Tésztafélék."

 

Saját receptek, ötletek: "Szinte az összes receptem olyan, amit a családi kincsestárban leltem, vagy saját magam találtam ki. Spontán vásárló vagyok, szeretek kimenni a piacra, jajj de nagyon szeretek, és az éppen a legkívánatosabb alapanyagokat meglátva, abban a pillanatban kialakul bennem, hogy ebből mit fogok csinálni."

 

Néhány érdekesség, hobbi: "Fontosnak tartom az önkéntes munkát, a társadalmi összefogást. Büszke vagyok arra, hogy a segítsüti (www.segitsuti.hu) őszi csapatának tagja lehetek. Az idei őszi akcióval eddig majdnem 2 millió forintot gyűjtöttünk a Tűzoltó utcai gyerekklinika számára. Bár a blog címében házisárkány van, a szerző neve mégis Anyul, egy anyuka nyúl, akinek oroszlánszíve van. Szeretem a sokféleséget, a teljességet, ha az élet édes is és sós is, néha keserű is, de csak egy picit. Szeretnék arról írni, hogy bár sok bajunk van, nekünk magyaroknak, mégis itt és most jó. Blogíráson kívüli kedvenc szabadidős programjaim pedig az olvasás, kertészkedés, és kirándulás a friss szabad levegőn."

 

Ha kíváncsi vagy Emese blogjára, itt megtekintheted: A házisárkány főz

 

Ha klasszikus szakácskönyvet szeretne, vagy "csak" egy jó kis olvasnivalót, kattintson ide, és találja meg a kedvére való könyvet. :)

 

Varga Andrea

Írd le te is a véleményed!