Filmek és könyvek segítik a diákokat a tabuk ledöntésében

Írta MitFozzunkMa.hu, 2013. április 16. 12:30

Címkék:
film, Móra kiadó, Budapest Film, Tabu, óra, fiatalok, könyv, Kino, Submarine, Kerékbe törve, Coraline és a titkos ajtó
A(z) "Filmek és könyvek segítik a diákokat a tabuk ledöntésében" című hír megosztásához használhatod a saját leveleződet, vagy ezt a felületet:
Neved:

E-mail címed:

Címzett e-mail címe:
Üzenet (opcionális):

Tabu címmel szervez programot 10-18 év közötti diákoknak a Móra kiadó és a Budapest Film.

A rendhagyó osztályfőnöki óráknak beillő előadásokon olyan tabunak számító témákat boncolgatnak filmek és könyvek segítségével az előadók, mint az alkoholizmus, a családon belüli erőszak, a nem várt terhesség vagy a fajgyűlölet.

 

Az előadások filmvetítéssel indulnak, hogy később a látottak alapján a fiatalok könnyebben ráhangolódhassanak az adott témára. A mozi után az előadó segítségével körbejárják a probléma kapcsán felmerülő kérdéseket és megismerkedhetnek a problémát elemző irodalmi alkotásokkal is - adták hírül közleményben a szervezők.
    

A program célja, hogy a fiatalok megismerjék azokat a filmes és írott műveket, amelyek az ő problémáikról, az ő nyelvükön szólnak, valamint ráébressze őket arra, hogy az irodalom és a művészetek fontos segítséget jelenthetnek gondjaik megértésében, megoldásában és feldolgozásában is.
    

A Móra Könyvkiadó Tabu könyvek sorozatában olyan kiadványok jelennek meg, amelyek szabadon szólnak elhallgatott témákról, kényes kérdésekről és megrázó történetekről. A könyvek által felvetett témák a mai fiatalok aktuális kérdéseire és problémáira világítanak rá. A Tabu programokat a 2012/2013-as tanévtől kezdődően rendezik meg a Kino moziban.
    

A kiadó tervezi, hogy a későbbiekben segédanyagok kidolgozásával is segíti a könyvek és filmek feldolgozását, így a tanulók felkészülten érkezhetnek a beszélgetésre, vagy iskolai keretek között tovább elemezhetik azokat - közölte a kiadó az MTI-vel.
    

Az április 24-i előadás témája a félelem lesz, amelyről a Coraline és a titkos ajtó című film és Mikó Csaba: Mász Kálmán, a faljáró, Mász Kálmán nem fél című könyve alapján Kecskés Karina színésznő tart drámapedagógiai foglalkozást.
    


 

Május 23-án a szerelemről, szexualitásról hallhatnak a diákok a Submarine című film és a Le a csajokkal!, Macskaköröm, Le a pasikkal! című Sohonyai Edit-könyv kapcsán a szerzőtől, május 30-án pedig a mozgássérültek életéről tudhatnak meg többet a Kerékbe törve című film és Paola Zannoner Célvonal című könyve alapján Dóka Péter írótól.
    

Az előadásokra a Kino moziban kerül sor, a programra legalább két héttel az aktuális előadás előtt lehet jelentkezni a judit.toth@bpfilm.hu vagy a koleszar.olga@bpfilm.hu e-mail címeken.
    

A vetítésekkel kapcsolatos további tudnivalók és az artmozihálózat diákoknak szóló egyéb sulimoziprogramjai a http://artmozi.hu/suli-mozi oldalon olvashatók.

 

MTI

 

Írd le te is a véleményed!