Ha karácsony, akkor díszek

Írta MitFozzunkMa.hu, 2012. november 17. 13:14

Címkék:
Melinda, Karácsony, díszek, dekorálás, divat, szórakozás, szabadidő
A(z) "Ha karácsony, akkor díszek" című hír megosztásához használhatod a saját leveleződet, vagy ezt a felületet:
Neved:

E-mail címed:

Címzett e-mail címe:
Üzenet (opcionális):

A legszebb ünnepet még szebbé tehetjük egyedi díszekkel, amit saját magunk készítünk. Ráadásul szeretteinknek is remek ajándék lehet a kézzel készített dekor.

Ugye nem telik el karácsony díszek, és pompa nélkül? Mindenki izgatottan várja e gyönyörű ünnep eljövetelét, de valaki hamarabb, valaki később kezd neki a dekorálásnak.

 

Ma már számtalan díszítőelemet vehetünk a különböző boltokban, ám ha valaki szeret kézzel készített díszekkel dekorálni, még nem késő elkezdeni. Rengeteg ötlettel találkozunk az interneten: gyöngyfűzés, horgolás, ragasztás, formaöntés, dekupázs, hímzés és még sorolhatnánk. A felhasználható anyagok tárháza is végtelen.

 

Most bemutatjuk Melindát, aki gyönyörű kézzel készített díszeivel kápráztatja el szeretteit és barátait, de érdemes nekünk is megnézni, hogy ötletet merítsünk belőle.

 

en.jpg
 

 

Melinda 25 éve kezdett el foglalkozni a díszek készítésével. Friss házasként, mint minden feleség, szerette volna gyönyörű dekorációval eltölteni az ünnepeket, de azt mindannyian tudjuk, hogy a kész díszek szinte megfizethetetlenek.

 

223200_3908093387332_1795018583_n.jpg
 

 

Sokféle technikával dolgozik: „Jelenleg leginkább a horgolás, a varrás, hímzés, a gyöngyözés tartozik a kedvenceim közé. De időnként előveszem a pergamano készletemet, ezekkel gyönyörű képeslapokat, ajándékkísérőket, képeket tudok készíteni. De nagyon szeretem a harisnyavirágokat is készíteni. Szezonnak megfelelően használok, üvegfestéket, üvegmatrica festéket. Nagyon szeretek dekupázsolni, ehhez rengeteg szalvétám is van. Folyamatosan kapom ajándékba barátoktól, ismerősöktől."

 

Bár sok időt kell rászánni ezekre a díszítőelemekre, a végeredmény önmagáért beszél. Melinda válaszából kiderül, hogy nagyjából mennyi időbe telik egy dísz elkészítése, ami persze függ az egyéntől, a kézügyességtől és a rászánt idő mértékétől is: „Függ az elkészített dísz nagyságától, a hozzá alkalmazott technikáktól, a felhasznált alapanyagoktól. Összességében véve lehet 2 órától akár több héten keresztül is. Egy kisebb dísz elkészítése pár óra, míg egy nagyobb hímzés több hónapot is igénybe vehet."

 

311263_3884769204242_1195056506_n.jpg
 

 

„Elsősorban saját magunknak készítem a díszeket. A lányom hamarosan elköltözik, és minden díszt, kiegészítőt ketten készítünk saját ízlésünknek megfelelően. Persze mindent lefényképezünk és feltesszük a képeket a közösségi oldalakra, és a honlapjainkra, hogy más is tudjon belőle ötletet meríteni. Ha megkérnek, akkor készítek barátoknak, ismerősöknek is, mert ma mindenki az egyedi dolgokat szereti a legjobban. És szeretik a díszeimet is, mindig megnéznek mindenfélét, mikor eljönnek hozzám látogatóba."

 

Ötletszerzés céljából régen az üzleteket járta, majd ami nagyon tetszett, megpróbálta elkészíteni otthon. „Ma már az internettel kinyílt a világ a kézművesek számára, hiszen számtalan ötletet lehet meríteni, amit aztán átformálok saját ízlésemnek megfelelően. Az ünnepi díszeknél vannak elengedhetetlen formák, akár a húsvéti tojás, akár a karácsonyi harang vagy éppen a mézes figurák. Ezek díszítése nem csak ötlet kérdése, leginkább a meglévő alapanyagoktól függ. Külföldi oldalakon én is láttam olyan díszeket, melyhez olyan anyagokat használtak, ami nekünk hozzáférhetetlen. De szerencsére azért vannak barátaim, akik külföldön élnek, vagy dolgoznak, és amikor hazajönnek mindig hoznak nekem például horgoló fonalat, díszíteni szalagokat, csipkéket, festékeket."

 

526044_3969371919257_127035965_n.jpg
 

 

Felhasznált anyagok: „Az anyagokból nyithatnék egy kreatív boltot :-) Gyöngyök, szalagok, fonalak, festékek, anyagok, ragasztók, flitterek, csillámok, drótok, harisnyák, ékszeralapanyagok. Felsorolni mindet nagyon sok lenne. De mindent gyűjtögetek, és idő kérdése, de mindent felhasználok."

 

Gasztronómiai magazin lévén néhány szó essen a főzésről is. Mivel Melinda cukorbeteg, ez nagyban megritkítja az elkészíthető ételek listáját, de egy kis ügyességgel és kreativitással ez is megoldható. Mivel nagyon szeret főzni és sütni is, így recepteket rendszerint az interneten keresgél, amiket átvariál, hogy megfelelő legyen. A diabetikus ételeket családja is szereti: „Bár van, amire mondják, hogy jó-jó, de legközelebb ne készítsek ilyet :-) „

 

181337_3362348624054_1206934882_n.jpg
 

 

Kedvenc ételei:  "A leginkább a milánói sertésborda, sajnos csak nagyon ritkán és nagyon keveset lehet belőle enni. Töltött káposzta, marhapörkölt nokedlival, palacsinta. Na most szépen felsoroltam minden olyan ételféleséget, ami nekem szinte tilos, de ezért is a kedvenc:-) Nagyon sok főzeléket készítek, általában sült hússal vagy pörkölttel. Rengeteg salátát köretnek, fűszeres husikkal. Nem válogatok, nagyon szeretek mindenféle ételt enni és készíteni is, de be kell tartanom a cukorbetegeknek előírtakat."

 

Legfőbb hobbijának a díszek készítését tekinti, de nagyon szeret olvasni is. Blogot még nem vezet az elkészített művekről, ám ha valaki szeretne további ötleteket, vagy talán karácsonyra meglepne valakit, akkor érdemes körülnézni Melinda oldalán: Üvegmatrica kreatív Melinda

 


 

Varga Andrea

 

Ha klasszikus szakácskönyvet szeretne, vagy "csak" egy jó kis olvasnivalót, kattintson ide, és találja meg a kedvére való könyvet :)

Írd le te is a véleményed!