Piszkés káposzta

Írta Mit főzzünk ma, 2018. január 13. 12:29:57

Címkék:
csülök, darált hús, burizs, tojás, szalonna, olaj, káposzta (fejes), pöszméte, vöröshagyma, fokhagyma, kapor, tejföl, liszt, fűszerpaprika, , bors, csombor, kömény, étel, recept, hús, káposzta, sertés
A(z) "Piszkés káposzta" című recept megosztásához használhatod a saját leveleződet, vagy ezt a felületet:
Neved:

E-mail címed:

Címzett e-mail címe:
Üzenet (opcionális):

Különleges ízű gasztronómiai finomság a mai ajánlatunk. Megéri az időt, hisz tényleg nem egy mindennapi étel!



A burizst megmossuk, és sóval, őrölt borssal ízesített vízben megfőzzük. A sertéscsülköt kicsontozzuk, majd 2 x 2 cm-es kockákra felvágjuk, ügyelve arra, hogy sovány és zsíros rész egyenletes elosztásban legyen. A friss nagy nyári fejes káposztát 1,5-2 cm széles csíkokra felvágjuk. A füstölt szalonnát apró kockára vágjuk, üvegesre pirítjuk, és az apróra vágott vöröshagyma felével megpirítjuk. Tűzről levéve kihűtjük.

Hozzákeverjük a darált sertés húst, a főtt, leszűrt, hideg burizst, a tojást, a sót, az őrölt borsot, a zúzott fokhagymát, az őrölt köményt és a fűszerpaprika felét. Jól összedolgozzuk, majd 10 darab gombócot formázunk a masszából. Olajban a maradék vöröshagymát megpirítjuk, fűszerpaprikával megszórjuk, és kevés vízzel felengedve kiforraljuk. A kockára vágott csülköt, csülökcsontot ebben a szaftban pároljuk.

Ha a hús félpuha, betakarjuk a felszeletelt káposzta felével, megszórjuk piszkével, és rátesszük a húsgombócokat, majd lefedjük a káposzta többi részével. Csomborral, piszkével, friss kaporral meghintjük, és annyi vízzel felengedjük, hogy épp ellepje. Lassú pöszörgő főzéssel, a lábas mozgatásával megfőzzük e különleges ízű gasztronómiai finomságot.

A tejfelt liszttel, vízzel simára keverjük, és a piszkés káposztát behabarjuk úgy, hogy a
gombócok ne sérüljenek. Jól kiforraljuk az ételt. Ha valaki még savanyúbban - pikánsabban - szereti, kevés ételecetet tehet hozzá. Rozscipóval fogyasztva, arató kereszt árnyékában nosztalgiázhatunk.

Jó étvágyat kívánunk!






 

Hozzávalók

  • 50 dkg sertéscsülök, 
  • 25 dkg darált hús (sertés), 
  • 8 dkg burizs, 
  • 2 db tojás, 
  • 50 g szalonna (füstölt), 
  • 1/2 dl olaj, 
  • 1 kg káposzta (fejes), 
  • 150 g piszke, 
  • 5 dkg vöröshagyma, 
  • 1,5 dkg fokhagyma, 
  • 1/2 csomag kapor, 
  • 1 dl tejföl, 
  • 3 dkg liszt, 
  • 1,5 dkg fűszerpaprika, 
  • só, 
  • bors (őrölt), 
  • csombor, 
  • kömény (őrölt)
Ezt olvasta már?

Csirke baconban fokhagymás tésztával »