Vörösboros szarvaspörkölt áfonyával, erdei gombával és dödölével

Írta Mit főzzünk ma, 2017. január 21. 14:36:32

Címkék:
pörkölt, szarvaspörkölt, gyümölcs, áfonya, gomba, dödöle, recept, étel, szarvascomb, hagyma, szalonna (füstölt), , bors, kakukkfű, babérlevél, fokhagyma, borsikafű, pirospaprika, petrezselyem, gomba (erdei), bor (vörös), olaj
A(z) "Vörösboros szarvaspörkölt áfonyával, erdei gombával és dödölével" című recept megosztásához használhatod a saját leveleződet, vagy ezt a felületet:
Neved:

E-mail címed:

Címzett e-mail címe:
Üzenet (opcionális):

A vadétel igazi csemege, az év bármely szakában. Sőt, ha ügyesek a vásárlásnál, akkor nem is kell feltétlenül lényegesen többet fizetnünk egy szarvas apróhúsért:)



Először is az apróra vágott vöröshagymát megpirítjuk, hozzáadjuk a szintén apróra vágott szalonnát, majd az egészet kipirítjuk, közben kakukkfűvel borsikafűvel, fokhagymával, petrezselyemzölddel ízesítjük.

Figyelem: a vadételnél fontos, hogy a fűszereket le kell pirítani! A végén tesszük hozzá a pirospaprikát.

A szarvascombot kockára daraboljuk, beletesszük a pörköltbe. Sózzuk, borsozzuk, majd alaplével felöntjük. Amikor a hús megpuhult, akkor jöhet hozzá az erdei gomba.

Én nagyon szívesen használok vargányát, de előfordul, hogy magasabb ára miatt erdei gombával készül nálam is a szarvaspörkölt. Az igaz, hogy a vargányával egészen különleges ízt kapunk, de erdei gombával is felejthetetlen ez a gasztronómiai élmény.

Ezután tesszük hozzá az áfonyát, és figyeljünk arra, hogy a vörösbor a legvégén kerüljön bele a pörköltbe.

Egy igazi zalai ételt adunk hozzá köretnek, mégpedig dödölét.  A még forró, főtt burgonyát nagyvonalúan leszűrjük, ami azt jelenti, hogy maradjon alatta egy kis víz, ezután áttörjük, hozzáadjuk a lisztet, majd fűszerezzük: sóval, egy kevés borssal, nem sokkal. Összekeverjük.

Az apróra vágott vöröshagymát aranysárgára pirítjuk, majd a burgonyás alapot erre  szaggatjuk rá. Tejföllel tálaljuk, ízlés szerint zöldfűszerrel díszítjük.

Jó étvágyat kívánunk!

Még több gombás receptért kattints ide!  

 

vorosboros_szarvaspor_webi_s.jpg




 

Hozzávalók

  • 80 dkg szarvascomb, 
  • 20 dkg hagyma, 
  • 5 dkg szalonna (füstölt), 
  • só, 
  • bors, 
  • 1 dkg kakukkfű, 
  • 1 db babérlevél, 
  • 2 dkg fokhagyma, 
  • 1 dkg borsikafű, 
  • 1 dkg pirospaprika, 
  • 1 dkg petrezselyem, 
  • 10 dkg gomba (erdei), 
  • bor (vörös), 
  • olaj

Közreműködő:

Ezt olvasta már?

Csontos csirkemell ribizlivelővel, polentával »