Aranygaluska vaníliaöntettel

Hozzávalók, aranygaluska vaníliaöntettel

1 kg liszt
15 dkg porcukor
6 db tojássárgája
1 db citrom reszelt héja
40 dkg vaj
5 g élesztő
25 dkg darált dió
5 dl tej
4 dl tej
4 db tojássárgája
5 g liszt
1 db vaníliarúd
1 dl tejszín
15 dkg kristálycukor
2 g vaníliás cukor

 

Aranygaluska vaníliaöntettel

Aranygaluska vaníliaöntettel

 

Az aranygaluska vaníliaöntettel recept elkészítése

 

Előzetesen csak annyit mondunk, hogy az aranygaluska (a tordai) Jókai Mór kedvenc 10 étele közé tartozott. Nem maradhatunk le: sem mi, sem Önök!

Először kelt tésztát készítünk: kb. 35 fokos tejben elkeverjük az élesztőt egy kevés porcukorral, és megszórjuk a tetejét liszttel. A zsiradékot megolvasztjuk.

A sót és a porcukor másik felét kevés langyos tejben feloldjuk. A tojásokat szétválasztjuk. Az előmelegített liszthez adjuk a kovászt, és a többi hozzávalót szépen sorban, a diót kivéve.

A tésztát összedolgozzuk, közben lassan adjuk hozzá a maradék langyos tejet. Ezután dagasztjuk addig, amíg hólyagos nem lesz, s elválik az edény falától. Hozzáadjuk a langyosított zsiradékot, és gömbölyded formát készítünk a tésztából, így kelesztjük kétszeresére.

Magas peremű tepsit kikenünk zsiradékkal, meghintjük egy kevés liszttel. Ezután a tésztát 1 cm vastagra nyújtjuk, és lisztbe mártott pogácsaszaggatóval galuskákat szaggatunk belőle.

A galuskákat egyenként az olvasztott vajba mártjuk, és a tepsibe helyezzük, ha egy sorral elkészültünk, meghintjük porcukorral elkevert darált dióval. Ha elértünk a rétegek végére, megkenjük a tészta tetejét felvert egész tojással, és letakarjuk. Utókelesztjük. A darált dióhoz aktuális árat itt találnak.

Ha ezzel is készen vagyunk, 160- 180 fokos sütőben készre sütjük.

Közben elkészítjük a mártást. Tálban elkeverjük habverővel az 1 dl tejet, a lisztet, a tojássárgáját, a kristálycukrot, a vaníliás cukrot és a tejszínt.

A többi tejet a vaníliarúddal fölforraljuk, majd vékony sugárban öntve, folyamatosan keverve a tálban lévő anyagokat beleöntjük, összeforraljuk, és melegen a megsült aranygaluskára öntjük. A tetejére porcukrot szórunk.

Egy másfajta, nem kevésbé remek édességet itt találnak.

Jó étvágyat kívánunk!

Cím
recipe image
Recept neve
Aranygaluska vaníliaöntettel
Szerző neve
Publikálás dátuma
Előkészület ideje
Főzés ideje
Elkészítés ideje


Comments are closed.