Aranygaluska vaníliaöntettel

Az aranygaluska vaníliaöntettel recept hozzávalói

1 kg liszt, 15 dkg porcukor, 6 db tojássárgája, 1 db citrom reszelt héja, 40 dkg vaj, 5 g élesztő, 25 dkg darált dió, 5 dl tej, 4 dl tej, 4 db tojássárgája, 5 g liszt, 1 db vaníliarúd, 1 dl tejszín, 15 dkg kristálycukor, 2 g vaníliás cukor

Aranygaluska vaníliaöntettel

Aranygaluska vaníliaöntettel

Az aranygaluska vaníliaöntettel recept elkészítése

 

Előzetesen csak annyit mondunk, hogy az aranygaluska (a tordai) Jókai Mór kedvenc 10 étele közé tartozott. Nem maradhatunk le: sem mi, sem Önök!

Először kelt tésztát készítünk: kb. 35 fokos tejben elkeverjük az élesztőt egy kevés porcukorral, és megszórjuk a tetejét liszttel. A zsiradékot megolvasztjuk.

A sót és a porcukor másik felét kevés langyos tejben feloldjuk. A tojásokat szétválasztjuk. Az előmelegített liszthez adjuk a kovászt, és a többi hozzávalót szépen sorban, a diót kivéve.

A tésztát összedolgozzuk, közben lassan adjuk hozzá a maradék langyos tejet. Ezután dagasztjuk addig, amíg hólyagos nem lesz, s elválik az edény falától. Hozzáadjuk a langyosított zsiradékot, és gömbölyded formát készítünk a tésztából, így kelesztjük kétszeresére.

Magas peremű tepsit kikenünk zsiradékkal, meghintjük egy kevés liszttel. Ezután a tésztát 1 cm vastagra nyújtjuk, és lisztbe mártott pogácsaszaggatóval galuskákat szaggatunk belőle.

A galuskákat egyenként az olvasztott vajba mártjuk, és a tepsibe helyezzük, ha egy sorral elkészültünk, meghintjük porcukorral elkevert darált dióval. Ha elértünk a rétegek végére, megkenjük a tészta tetejét felvert egész tojással, és letakarjuk. Utókelesztjük. A darált dióhoz aktuális árat itt találnak.

Ha ezzel is készen vagyunk, 160- 180 fokos sütőben készre sütjük.

Közben elkészítjük a mártást. Tálban elkeverjük habverővel az 1 dl tejet, a lisztet, a tojássárgáját, a kristálycukrot, a vaníliás cukrot és a tejszínt.

A többi tejet a vaníliarúddal fölforraljuk, majd vékony sugárban öntve, folyamatosan keverve a tálban lévő anyagokat beleöntjük, összeforraljuk, és melegen a megsült aranygaluskára öntjük. A tetejére porcukrot szórunk.

 

Egy másfajta, nem kevésbé remek édességet itt találnak.

 

Ha szeretne még további receptek között böngészni, itt, a Mit főzzünk ma? recepttárában teheti meg. Nézzen körül, válassza ki a mai hangulatának megfelelő receptet, és készítse el!

Ha megtetszett a recept, de akkor is szeretne egy jó sütit készíteni, amikor kevés az ideje? Egyszerű, gyors sütirecepteket is talál itt, a Mit főzzünk ma? recepttárában, nézzen körül! Várjuk vissza holnap is!

Jó étvágyat kívánunk!



Comments are closed.