Aranygaluska

Hozzávalók

1 kg liszt, 15 dkg porcukor, 6 db tojás sárgája, 1 db citrom lereszelt héja, 40 dkg vaj, 5 g élesztő, 25 dkg dió darálva, 5 dl tej

A vaníliaöntethez:

4 dl tej, 4 db tojás sárgája, 5 g liszt, 1 db vaníliarúd, 1 dl tejszín, 15 dkg kristálycukor,
2 g vaníliás cukor

 

Aranygaluska

Aranygaluska

 

Az aranygaluska elkészítése

 

Először is nagyon fontos, hogy az összes anyag szobahőmérsékletű legyen. Kelt tésztát készítünk: kb. 35 fokos tejben elkeverjük az élesztőt, egy kevés porcukrot, és megszórjuk a tetejét liszttel.

A zsiradékot megolvasztjuk. A sót és a porcukor másik felét kevés langyos tejben feloldjuk. A tojásokat szétválasztjuk. Az előmelegített liszthez adjuk a kovászt, és a többi hozzávalót szépen sorban, a diót kivéve.

A tésztát összedolgozzuk, közben lassan adjuk hozzá a maradék langyos tejet. Ezután dagasztjuk addig, amíg hólyagos nem lesz, és elválik az edény falától. Hozzáadjuk a langyosított zsiradékot, és gömbölyded formát készítünk a tésztából, így kelesztjük kétszeresre.

Magas peremű tepsit kikenünk zsiradékkal, meghintjük egy kevés liszttel. Ezután a tésztát 1 cm vastagra nyújtjuk, és lisztbe mártott pogácsaszaggatóval, galuskákat szaggatunk
belőle.

A galuskákat egyenként az olvasztott vajba mártjuk, és a tepsibe helyezzük, ha egy sorral elkészültünk meghintjük porcukorral elkevert darált dióval. Ha elértünk a rétegek végére,
megkenjük a tészta tetejét felvert egész tojással, és letakarjuk. Utókelesztjük. Ha ezzel is készen vagyunk 160-180 fokos sütőben, készre sütjük. Közben elkészítjük a mártást.

Egy tálban elkeverünk habverővel 1 dl tejet, a lisztet, a tojássárgáját, a kristálycukrot, a vaníliás cukrot és a tejszínt. A többi tejet a vanília rúddal fölforraljuk, majd vékony sugárban öntve, folyamatosan keverve a tálban lévő anyagokat beleöntjük, összeforraljuk, és melegen, a megsült aranygaluskára öntjük. A tetejére porcukrot szórunk.

Egy másik remek édességet itt találnak!

Jó étvágyat kívánunk!

Cím
recipe image
Recept neve
Aranygaluska
Szerző neve
Publikálás dátuma
Előkészület ideje
Főzés ideje
Elkészítés ideje


Comments are closed.