Diós vagy mákos bejgli ahogyan mi szeretjük

Hozzávalók

50 dkg liszt, 28 dkg vaj, 5 dkg porcukor, 2 tojás, 2 dkg élesztő, 1 dl tej, só, tojás a kenéshez,

A töltelékhez:
20 dkg dió vagy mák , 12 dkg cukor, 5 dkg mazsola, 5 dkg méz, citrom-, narancshéj, 1 dl víz, őrölt fahéj,

 

Diós vagy mákos bejgli ahogyan mi szeretjük

Diós vagy mákos bejgli ahogyan mi szeretjük

 

A beigli élesztős, omlós tésztából készül, akárcsak a pozsonyi kifli.

A lisztet a vajjal morzsalékos állományúra alakítjuk ki.

Az élesztőt kevés porcukorral, tejjel, tojássárgájával, sóval elfolyósítjuk.

Gyors mozdulatokkal közepes keménységű tésztát gyúrunk.

Jól kivirgoljuk, kicipózzuk. Hűtőben, lefóliázva 15-20 percig pihentetjük.

Közben elkészítjük a forrázott tölteléket.
A vizet, cukrot feltesszük forrni.

Ha forr a szirup, lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a mézet, a darált mákot, a tisztított mazsolát, citromhéjat.

Ha túl lágy lett a töltelék, édesmorzsát tehetünk hozzá. (Darált piskótából mi is készíthetünk édesmorzsát.)

A diótöltelék is így készül, természetesen fahéjat is tehetünk hozzá.

Ha a forrázott töltelékek kihűltek, megfelelő súlyúra kimérjük (26 dkg).

A beigliknél a töltelék súlya azonos a tészta súlyával!

A pihentetett tésztát ( egy beiglihez 26 dkg-t) sodrófával téglalap alakúra nyújtjuk, a tölteléket egyenletesen elkenjük.

A tészta széleit három oldalt kb 1 cm-es részben felhajtjuk.

Ezután felterekjük a beiglit, felvert, egész tojással megkenjük.

Megvárjuk amíg megszárad, majd újra megkenjük. 180 fokos sütőben szép pirosra megsütjük.

 

Jó étvágyat kívánunk!

 

Cím
recipe image
Recept neve
Diós vagy mákos bejgli ahogyan mi szeretjük
Author Name
Published On
Előkészület ideje
Főzés ideje
Elkészítés ideje


Comments are closed.