Diós vagy mákos bejgli ahogyan mi szeretjük

Hozzávalók, diós vagy mákos bejgli ahogyan mi szeretjük

50 dkg liszt
28 dkg vaj
5 dkg porcukor
2 tojás
2 dkg élesztő
1 dl tej

tojás a kenéshez

A töltelékhez:
20 dkg dió vagy mák
12 dkg cukor
5 dkg mazsola
5 dkg méz
citromhéj
narancshéj
1 dl víz
őrölt fahéj

 

Diós vagy mákos bejgli ahogyan mi szeretjük

Diós vagy mákos bejgli ahogyan mi szeretjük

 

A diós vagy mákos bejgli ahogyan mi szeretjük recept elkészítése

 

A bejgli élesztős, omlós tésztából készül, akárcsak a pozsonyi kifli. A lisztet a vajjal morzsalékos állományúra alakítjuk ki. Az élesztőt kevés porcukorral, tejjel, tojássárgájával, sóval elfolyósítjuk. Gyors mozdulatokkal közepes keménységű tésztát gyúrunk. Jól kivirgoljuk, kicipózzuk. Hűtőben, lefóliázva 15-20 percig pihentetjük.

Közben elkészítjük a forrázott tölteléket. A vizet, cukrot feltesszük forrni. Ha forr a szirup, lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a mézet, a darált mákot, a tisztított mazsolát, citromhéjat. Ha túl lágy lett a töltelék, édesmorzsát tehetünk hozzá. Darált piskótából mi is készíthetünk édesmorzsát. A diótöltelék is így készül, természetesen fahéjat is tehetünk hozzá. A mákhoz aktuális árat itt találnak.

Ha a forrázott töltelékek kihűltek, megfelelő súlyúra kimérjük, 26 dkg-ra. A bejgliknél a töltelék súlya azonos a tészta súlyával! A pihentetett tésztát, ahogy az imént írtuk is, egy bejglihez 26 dkg-ot, sodrófával téglalap alakúra nyújtjuk, a tölteléket egyenletesen elkenjük. A tészta széleit három oldalt kb. 1 cm-es részben felhajtjuk.

Ezután feltekerjük a bejglit, felvert, egész tojással megkenjük. Megvárjuk amíg megszárad, majd újra megkenjük. 180 fokos sütőben szép pirosra megsütjük.

Ha szeretne még további receptek között böngészni, itt, a Mit főzzünk ma? recepttárában megteheti. Nézzen körül, válogasson, válassza ki azt a receptet, ami a mai hangulatához leginkább passzol, és készítse el. Várjuk vissza holnap is!

Jó étvágyat kívánunk!

 

Cím
recipe image
Recept neve
Diós vagy mákos bejgli ahogyan mi szeretjük
Szerző neve
Publikálás dátuma
Előkészület ideje
Főzés ideje
Elkészítés ideje


Comments are closed.