Az eperpürés bonbon recept hozzávalói
15 dkg étcsokoládé, 1,5 gr kakaóvaj, 30 dkg eper, 5 dkg méz, 3 kisebb levél citromfű, 1 teáskanál dzsemfix, 10 dkg étcsokoládé, 0,5 dl tejszín, 2 evőkanál konyak, 1 db tonkabab
Az eperpürés bonbon elkészítése
Jó előre szólunk, hogy a bonbon készítése nem egyszerű mulatság, viszont tagadhatatlan, hogy mindenért kárpótol, miután elkészült:).
Az eperlekvár elkészítése
Először az eperlekvárt készítettem el. Az epret összeturmixoltam, majd összekevertem a mézzel és pár perc alatt beforraltam, gyakran kevergetve. A citromfüvet apróra vágtam és azt is a püréhez szórtam. Amikor már jó sűrű volt, hozzákevertem a dzsemfixet és pár perc forralás után hagytam teljesen kihűlni.
A csokoládé titkai
A csokoládé burokhoz temperáltam a csokoládét. Ennél a formánál a helyes temperálás nagyon fontos. A csokiolvasztó kis gépemben felolvasztottam a csokoládé felét a 2. fokozaton, ez kb. 40-45 foknak felel meg, majd kikapcsoltam a gépet és gyakori keverés mellett hagytam hűlni kb. 33-34 fokra.
Ekkor hozzákevertem a porított kakaóvajat (10 dkg csokoládéra vetítve 1 g-ot kell számolni), majd hagytam még tovább hűlni kb. 30-31 fokra. Ekkor kezdtem el a csokiburok készítését.Ez azért szükséges, mert így alakul ki a csokoládé kristályszerkezete szép fényes roppanós marad a csokoládé. A polikarbonát forma mélyedéseit teljesen teleöntöttem csokoládéval és addig hagytam dermedni, amíg a szélén picit sötétebb lett a csoki. A porított kakaóvajhoz aktuális árat itt találnak.
Ekkor megfordítottam a formát, egy tál fölé tartottam és a felesleges csokoládét kicsöpögtettem a formából. A tetejét habkártyával húztam simára. Hűtőbe tettem és addig hagytam ott, amíg a csokoládé teljesen megszilárdult. Közben elkészítettem a csokoládé krémet. A tejszínt egy percig forraltam, majd beletördeltem a csokoládét és hagytam, hogy teljesen felolvadjon. Ekkor beleöntöttem a konyakot és beleszórtam a tonkababot. Jól elkevertem, és hagytam kihűlni.
A hűtőből kivett forma közepéig kiskanál segítségével tettem az eperpüréből, majd arra került a csokoládés krémből, helyet hagyva a lezárásnak. Annyi időre tettem vissza a hűtőbe, amíg a csokoládét újra temperáltam.
A bonbonformát kivettem a hűtőből, egy kanál segítségével rákanalaztam a maradék csokoládét és a felesleget habkártyával lehúztam. Újra hűtés következett. Kb. 1 óra múlva megfordítottam a formát, és kipottyantak belőle a bonbonok. Van vele dolog, de megéri.
Ha a tonkabab megtetszett, itt egy másik verzió, tonkababra hangolva.
Ha pedig további sütemény, édesség receptet keres, nézzen körül itt, a Mit főzzünk ma? recepttárban, és válassza ki azt, amelyiket szívesen elkészítené. És persze várjuk vissza holnap is!
Jó étvágyat kívánunk!