Eperpürés bonbon

Az eperpürés bonbon recept hozzávalói

15 dkg étcsokoládé, 1,5 gr kakaóvaj, 30 dkg eper, 5 dkg méz, 3 kisebb levél citromfű, 1 teáskanál dzsemfix, 10 dkg étcsokoládé, 0,5 dl tejszín, 2 evőkanál konyak, 1 db tonkabab

"<yoastmark

 

Az eperpürés bonbon elkészítése

 

Jó előre szólunk, hogy a bonbon készítése nem egyszerű mulatság, viszont tagadhatatlan, hogy mindenért kárpótol, miután elkészült:).

Az eperlekvár elkészítése

Először az eperlekvárt készítettem el. Az epret összeturmixoltam, majd összekevertem a mézzel és pár perc alatt beforraltam, gyakran kevergetve. A citromfüvet apróra vágtam és azt is a püréhez szórtam. Amikor már jó sűrű volt, hozzákevertem a dzsemfixet és pár perc forralás után hagytam teljesen kihűlni.

A csokoládé titkai

A  csokoládé burokhoz temperáltam a csokoládét. Ennél a formánál a helyes temperálás nagyon fontos. A csokiolvasztó kis gépemben felolvasztottam a csokoládé felét a 2. fokozaton, ez kb. 40-45 foknak felel meg, majd kikapcsoltam a gépet és gyakori keverés mellett hagytam hűlni kb.  33-34 fokra.

Ekkor hozzákevertem a porított kakaóvajat (10 dkg csokoládéra vetítve 1 g-ot kell számolni), majd hagytam még tovább hűlni kb. 30-31 fokra. Ekkor kezdtem el a csokiburok készítését.Ez azért szükséges, mert így alakul ki a csokoládé kristályszerkezete szép fényes roppanós marad a csokoládé.  A polikarbonát forma mélyedéseit teljesen teleöntöttem csokoládéval és addig hagytam dermedni, amíg a szélén picit sötétebb lett a csoki. A porított kakaóvajhoz aktuális árat itt találnak.

Ekkor megfordítottam a formát, egy tál fölé tartottam és a felesleges csokoládét kicsöpögtettem a formából. A tetejét habkártyával húztam simára. Hűtőbe tettem és addig hagytam ott, amíg a csokoládé teljesen megszilárdult. Közben elkészítettem a csokoládé krémet.  A tejszínt egy percig forraltam, majd beletördeltem a csokoládét és hagytam, hogy teljesen felolvadjon. Ekkor beleöntöttem a konyakot és beleszórtam a tonkababot. Jól elkevertem, és hagytam kihűlni.

A hűtőből kivett forma közepéig kiskanál segítségével tettem az eperpüréből, majd arra került a csokoládés krémből, helyet hagyva a  lezárásnak. Annyi időre tettem vissza a hűtőbe, amíg a csokoládét újra temperáltam.

A bonbonformát kivettem a hűtőből, egy kanál segítségével rákanalaztam a maradék csokoládét és a felesleget habkártyával lehúztam. Újra hűtés következett. Kb. 1 óra múlva megfordítottam a formát, és kipottyantak belőle a bonbonok. Van vele dolog, de megéri.

 

Ha a tonkabab megtetszett, itt egy másik verzió, tonkababra hangolva.

 

Ha pedig további sütemény, édesség receptet keres, nézzen körül itt, a Mit főzzünk ma? recepttárban, és válassza ki azt, amelyiket szívesen elkészítené. És persze várjuk vissza holnap is!

Jó étvágyat kívánunk!

Cím
recipe image
Recept neve
Eperpürés bonbon
Szerző neve
Publikálás dátuma
Előkészület ideje
Főzés ideje
Elkészítés ideje


Comments are closed.