Fahéjas, szegfűszeges almatorta

A fahéjas, szegfűszeges almatorta recept hozzávalói

A tésztához:

7 db tojás sárgája, 5 db tojás fehérje, 20 dkg cukor, 2 dkg vaníliás cukor, 5 cl rum, 1 citrom héja, 15 dkg liszt, 15 dkg darált dió, 1 kávéskanál sütőpor, 1 kávéskanál szegfűszeg, 1 mokkáskanál fahéj, egy csipet só

A töltelékhez:

1 kg alma kockára vágva, 2 db citrom leve, 10 dkg méz, 1 dl almalé, 1 dkg vaníliás cukor, 2 kávéskanál fahéj, 2,5 dkg vaníliás pudingpor, 1 dkg zselatin por, 1 dl víz, 15 dkg baracklekvár, 5 cl barackpálinka, 5 dl habtejszín

Fahéjas, szegfűszeges almatorta

Fahéjas, szegfűszeges almatorta

 

A fahéjas, szegfűszeges almatorta elkészítése

 

Nos, ez a torta nem az egyszerű, gyors süti kategóriába tartozik. Sőt. Ellenben ha valamire, erre megéri időt szánni. Biztos tipp!

A tésztát előző nap elkészítjük. Lábosban vizet forralunk. Ráteszünk egy fém keverőtálat, ebben a tojás sárgáját a kristálycukor felével, a vaníliás cukorral, a rummal és a citrom héjával, kb. 60 fokosra melegítjük. Folyamatosan habverővel kevergetjük. Rumhoz széles választékot és aktuális árakat itt találnak.

Közben a tojás fehérjét a cukor másik felével és a sóval kemény habbá verjük. A vízgőzről levesszük a keverőtálat, kicsit hűlni hagyjuk, majd óvatosan belekeverjük a tojáshabot. Ezután szépen sorban hozzáadjuk a lisztet, a diót, a sütőport, a szegfűszeget és a fahéjat. Sütőpapíron 180 fokos sütőben elkezdjük sütni. Ha a tészta feljött, mérsékeljük a sütőt 160 fokra, és készre sütjük. A megsült piskótát három egyenlő részre vágjuk hosszában.

 

A fahéjas, szegfűszeges almatorta töltelékének elkészítése

 

A töltelékhez az almakockát a citromlével, a mézzel megpároljuk, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a fahéjat. Almalével elkeverjük a pudingport, és a töltelékhez adjuk, egyszer felforraljuk, majd félretesszük hűlni. A vízben feloldjuk a zselatint, és elfelezzük. Az egyik felét a kemény habbá vert tejszínhabba, a másikat a félig kihűlt almatöltelékhez adjuk. A barackpálinkával kikeverjük a lekvárt, a piskótalapokat megkenjük vele.

Nincs más hátra, mint összeállítani a tortát. Piskótalapra kenjük a langyos almát, újra egy piskótalap, rákenjük a tejszínhabot, majd jön az utolsó piskótalap, amelynél a lekváros rész a tejszínhab felé néz. Hűtőbe helyezzük 2- 3 órára. Téglatestre vágjuk, majd felezzük el, így kapunk tortaszeleteket.

Ha megtetszett a recept, de akkor is szeretne egy jó sütit készíteni, amikor kevés az ideje? Egyszerű, gyors sütirecepteket is talál itt, a Mit főzzünk ma? recepttárában, nézzen körül! Várjuk vissza holnap is!

Jó étvágyat kívánunk!

Cím
recipe image
Recept neve
Fahéjas, szegfűszeges almatorta
Szerző neve
Publikálás dátuma
Előkészület ideje
Főzés ideje
Elkészítés ideje


Comments are closed.