Fahéjas, szegfűszeges almatorta

Hozzávalók, fahéjas, szegfűszeges almatorta

A tésztához:
7 db tojás sárgája
5 db tojás fehérje
20 dkg cukor
2 dkg vaníliás cukor
5 cl rum
1 citrom héja
15 dkg liszt
15 dkg darált dió
1 kávéskanál sütőpor
1 kávéskanál szegfűszeg
1 mokkáskanál fahéj
csipet só
A töltelékhez:
1 kg alma kockára vágva
2 db citrom leve
10 dkg méz
1 dl almalé
1 dkg vaníliás cukor
2 kávéskanál fahéj
2,5 dkg vaníliás pudingpor
1 dkg zselatin por
1 dl víz
15 dkg baracklekvár
5 cl barackpálinka
5 dl habtejszín

 

Fahéjas, szegfűszeges almatorta

Fahéjas, szegfűszeges almatorta

 

A fahéjas, szegfűszeges almatorta elkészítése

 

Nos, ez a torta nem az egyszerű, gyors süti kategóriába tartozik. Sőt. Ellenben ha valamire, erre megéri időt szánni. Biztos tipp!

A tésztát előző nap elkészítjük. Lábosban vizet forralunk. Ráteszünk egy fém keverőtálat, ebben a tojás sárgáját a kristálycukor felével, a vaníliás cukorral, a rummal és a citrom héjával, kb. 60 fokosra melegítjük. Folyamatosan habverővel kevergetjük. Rumhoz széles választékot és aktuális árakat itt találnak.

Közben a tojás fehérjét a cukor másik felével és a sóval kemény habbá verjük. A vízgőzről levesszük a keverőtálat, kicsit hűlni hagyjuk, majd óvatosan belekeverjük a tojáshabot. Ezután szépen sorban hozzáadjuk a lisztet, a diót, a sütőport, a szegfűszeget és a fahéjat. Sütőpapíron 180 fokos sütőben elkezdjük sütni. Ha a tészta feljött, mérsékeljük a sütőt 160 fokra, és készre sütjük. A megsült piskótát három egyenlő részre vágjuk hosszában.

A fahéjas, szegfűszeges almatorta töltelékének elkészítése

A töltelékhez az almakockát a citromlével, a mézzel megpároljuk, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a fahéjat. Almalével elkeverjük a pudingport, és a töltelékhez adjuk, egyszer felforraljuk, majd félretesszük hűlni. A vízben feloldjuk a zselatint, és elfelezzük. Az egyik felét a kemény habbá vert tejszínhabba, a másikat a félig kihűlt almatöltelékhez adjuk. A barackpálinkával kikeverjük a lekvárt, a piskótalapokat megkenjük vele.

Nincs más hátra, mint összeállítani a tortát. Piskótalapra kenjük a langyos almát, újra egy piskótalap, rákenjük a tejszínhabot, majd jön az utolsó piskótalap, amelynél a lekváros rész a tejszínhab felé néz. Hűtőbe helyezzük 2- 3 órára. Téglatestre vágjuk, majd felezzük el, így kapunk tortaszeleteket.

Ha megtetszett a recept, de akkor is szeretne egy jó sütit készíteni, amikor kevés az ideje? Egyszerű, gyors sütirecepteket is talál itt, a Mit főzzünk ma? recepttárában, nézzen körül! Várjuk vissza holnap is!

Jó étvágyat kívánunk!

Cím
recipe image
Szerző neve
Publikálás dátuma
Előkészület ideje
Főzés ideje
Elkészítés ideje


Comments are closed.