Fahéjas, szegfűszeges almatorta

A fahéjas, szegfűszeges almatorta recept hozzávalói

A tésztához:

7 db tojás sárgája, 5 db tojás fehérje, 20 dkg cukor, 2 dkg vaníliás cukor, 5 cl rum, 1 citrom héja, 15 dkg liszt, 15 dkg darált dió, 1 kávéskanál sütőpor, 1 kávéskanál szegfűszeg, 1 mokkáskanál fahéj, egy csipet só

A töltelékhez:

1 kg alma kockára vágva, 2 db citrom leve, 10 dkg méz, 1 dl almalé, 1 dkg vaníliás cukor, 2 kávéskanál fahéj, 2,5 dkg vaníliás pudingpor, 1 dkg zselatin por, 1 dl víz, 15 dkg baracklekvár, 5 cl barackpálinka, 5 dl habtejszín

Fahéjas, szegfűszeges almatorta

Fahéjas, szegfűszeges almatorta

 

A fahéjas, szegfűszeges almatorta elkészítése

 

Nos, ez a torta nem az egyszerű, gyors süti kategóriába tartozik. Sőt. Ellenben ha valamire, erre megéri időt szánni. Biztos tipp! Nézzék meg, hogyan készül, és természetesen készítsék el Önök is így otthon!

A tésztát előző nap elkészítjük. Lábosban vizet forralunk. Ráteszünk egy fém keverőtálat, ebben a tojás sárgáját a kristálycukor felével, a vaníliás cukorral, a rummal és a citrom héjával, kb. 60 fokosra melegítjük. Folyamatosan habverővel kevergetjük. Rumhoz széles választékot és aktuális árakat itt találnak.

Közben a tojás fehérjét a cukor másik felével és a sóval kemény habbá verjük. A vízgőzről levesszük a keverőtálat, kicsit hűlni hagyjuk, majd óvatosan belekeverjük a tojáshabot. Ezután szépen sorban hozzáadjuk a lisztet, a diót, a sütőport, a szegfűszeget és a fahéjat. Sütőpapíron 180 fokos sütőben elkezdjük sütni. Ha a tészta feljött, mérsékeljük a sütőt 160 fokra, és készre sütjük. A megsült piskótát három egyenlő részre vágjuk hosszában.

 

A fahéjas, szegfűszeges almatorta töltelékének elkészítése

 

A töltelékhez az almakockát a citromlével, a mézzel megpároljuk, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a fahéjat. Almalével elkeverjük a pudingport, és a töltelékhez adjuk, egyszer felforraljuk, majd félretesszük hűlni. A vízben feloldjuk a zselatint, és elfelezzük. Az egyik felét a kemény habbá vert tejszínhabba, a másikat a félig kihűlt almatöltelékhez adjuk. A barackpálinkával kikeverjük a lekvárt, a piskótalapokat megkenjük vele.

Nincs más hátra, mint összeállítani a tortát. Piskótalapra kenjük a langyos almát, újra egy piskótalap, rákenjük a tejszínhabot, majd jön az utolsó piskótalap, amelynél a lekváros rész a tejszínhab felé néz. Hűtőbe helyezzük 2- 3 órára. Téglatestre vágjuk, majd felezzük el, így kapunk tortaszeleteket.

Ha megtetszett a recept, de akkor is szeretne egy jó sütit készíteni, amikor kevés az ideje? Egyszerű, gyors sütirecepteket is talál itt, a Mit főzzünk ma? recepttárában, nézzen körül! Várjuk vissza holnap is!

Jó étvágyat kívánunk!



Comments are closed.