Kakaós kenyér és zsemle

Hozzávalók, kakaós kenyér és zsemle

A tésztához:

1 csomag száraz élesztő
118 ml meleg víz
28 gramm sótlan, lágyított vaj
118 ml szobahőmérsékletű tej
1/2 teáskanál + 56 gramm cukor
1 db tojás
1/2 teáskanál só
24 gramm kakaópor
375 gramm liszt

A töltelékhez:

56 gramm sótlan, lágyított vaj
60 gramm barna cukor
70 gramm cukor
1 db narancshéj
55 gramm feldarabolt étcsokoládé

A mázhoz:

130 gramm porcukor
narancs leve
csipet só

 

Kakaós kenyér és zsemle

Kakaós kenyér és zsemle

 

A kakaós kenyér és zsemle elkészítése

 

Készítsük el először a tésztát:

 

Egy kis tálkába öntsük bele a meleg vizet, keverjük el benne 1/2 teáskanál cukrot és az élesztőt. Hagyjuk legalább 5 percig állni, hogy szépen felfusson az élesztő.

Habverővel simára keverjük az olvasztott vajat a tejjel, az 56 gramm cukorral, a tojással, valamint a sóval. Adjuk hozzá a kakaóport, illetve az élesztőt.

Ezután a 1/2 csésze lisztet keverjük hozzá. Ha szükséges, akkor adhatunk hozzá még lisztet. A lényeg, hogy gyúrjuk át, és formáljuk gombóccá a tésztát. Rakjuk egy kiolajozott műanyag tálba, fedjük le egy konyharuhával és kelesszük körülbelül 2 órát.

Ha megkelt, akkor nyújtsuk ki téglalap alakúra. Kenjünk meg az olvasztott vajjal. Szórjuk meg a kétféle cukor, illetve reszelt narancshéj keverékével, valamint a finomra vágott csokoládéval. Tekerjük fel a tésztát.

A zsömlékhez:

Vágjuk fel 16 részre. Formáljunk belőlük kisebb gombócokat, majd rakjuk egy kivajazott tepsibe. Ismét takarjuk le és hagyjuk 30-40 percig pihenni.

A csavart kenyérhez:

A feltekert tésztát középen ketté vágjuk egy ollóval. Ezután kivajazunk egy kerek sütőlapot, majd a két elvágott tésztát befonjuk egymással, és csavarosan feltekerve a sütőlapra helyezzük. Ezt is fedjük le, pihentessük 30-40 percig. A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A csavaros kenyeret 40-45 percig sütjük, míg a zsömléket körülbelül 20-25 percig.

Sütés közben készítsük el a mázat:

A porcukrot keverjük össze a narancslével, illetve egy csipet sóval. Miután a kenyér és a zsemlék megsültek, valamint egy kicsit kihűltek, akkor megszórjuk a porcukros mázzal. Melegen tálaljuk.

Nézzenek meg egy jó halreceptet is!

Jó étvágyat kívánunk!

Forrás: Butter me up, Brooklyn!

Cím
recipe image
Recept neve
Kakaós kenyér és zsemle
Szerző neve
Publikálás dátuma
Előkészület ideje
Főzés ideje
Elkészítés ideje


Comments are closed.