Kalács mandarinkompóttal

Hozzávalók

8 szelet karácsonyi kalács (száraz, és az se baj, ha nem karácsonyi), 10 dkg zsemlemorzsa, 1 kiskanál fahéj, 2 evőkanál rum, 3 tojássárgája, 10 dkg cukor, fél dl tejszín, 2,5 dl tej, 1 vaníliarúd

A mandarinkompóthoz

3 dkg cukor, 2,5 dl narancslé, 1 evőkanál kukoricakeményítő, 3 evőkanál narancslikőr, 6 db mandarin

 

Kalács mandarinkompóttal

Kalács mandarinkompóttal

 

Ahogy azt a hozzávalóknál is írtuk, karácsonyi kalács újrahasznosításáról szól, ha egy kicsit megszikkadt - de természetesen nem csak és kizárólag karácsonyi receptről van szó, tehát bármilyen kalácsot felhasználhatnak. Persze a mandarinkompót és a narancslikőr téli hangulatot idéz, de ha odakint túl meleg van, nem is butaság megidézni a zord időket!

 

A kalács mandarinkompóttal recept elkészítése

 

A kompóthoz karamellizáljuk a cukrot, narancslével felöntjük, beforraljuk, majd ízesítjük narancslikőrrel. A gyerekekre természetesen figyeljünk oda: ha ők is esznek majd belőle, a likőrt hagyjuk el! A mandarint megtisztítjuk, filét vágunk, beletesszük a serpenyőbe, s együtt átforraljuk.

Ha narancslikőr, akkor Cointreau. Nem olcsó mulatság, de mondjuk ebbe a receptbe nem is kell belőle sok. Árakról itt tudnak tájékozódni.

Kettévágjuk a vaníliarudat, a közepét kiszedjük, tejjel, tejszínnel és kb. 3 dkg cukorral összefőzzük. Amikor kihűlt, hozzákeverjük a tojássárgáját és a rumot. A maradék cukrot fahéjjal összekeverjük.

A vaníliás tejet, a zsemlemorzsát és a fahéjas cukrot külön tálkákba helyezzük. A kalácsszeleteket vaníliás tejbe mártjuk, leszárítjuk, majd morzsába forgatjuk, aztán forró olajban kisütjük.

Kivesszük, leszárítjuk, fahéjas cukorral meghintjük. A kompótot külön tálaljuk. Citromfűlevéllel díszítjük.

Itt találnak egy narancsos receptet!

Jó étvágyat kívánunk!

Cím
recipe image
Recept neve
Kalács mandarinkompóttal
Szerző neve
Publikálás dátuma
Előkészület ideje
Főzés ideje
Elkészítés ideje


Comments are closed.