Körtés lepény szálkásra vágott mandulával

Hozzávalók, körtés lepény szálkásra vágott mandulával

  • 35 dkg liszt,
  • 20 dkg margarin,
  • 2 db tojás,
  • 10 dkg porcukor,
  • 2 db citrom,
  • só,
  • víz (hideg),
  • 1 kg körte,
  • 1 dl fehér bor,
  • 1 egész fahéj,
  • 3-4 szem szegfűszeg,
  • 10 dkg lekvár,
  • mandula

 

Körtés lepény szálkásra vágott mandulával, a kép illusztráció, forrás: Pixabay

Körtés lepény szálkásra vágott mandulával, a kép illusztráció, forrás: Pixabay

 

A körtés lepény szálkásra vágott mandulával recept elkészítése

 

Különleges süti készülhet az Önök konyhájában is, ha elkészítik ezt a remek kis édességet. Kellően pikáns, kellően hagyományos, röviden: jó. Rendben, nem fényezzük magunkat tovább, nézzék meg a receptet!

35 deka finomlisztet 20 deka margarinnal, egy egész tojással meg egy tojássárgával, tíz deka porcukorral, egy fél citrom reszelt héjával, egy egész citrom levével meg csipetnyi sóval gyorsan összegyúrunk. Ha nem elég rugalmas, egy kevés hideg vizet is beledolgozunk. Cipót formázva belőle, a hűtőszekrényben legalább egy óráig pihentetjük.

Közben egy kiló körtét meghámozunk, vékony cikkekre vágjuk, a magházától megszabadítjuk, és a gyümölcsöt egy deci édes fehérborban, egy darabka fahéjjal meg 3-4 szem szegfűszeggel ízesítve feltesszük főni.

Belefacsarjuk egy citrom levét is, egy darabka citromhéjat adunk hozzá, és lefedve, kis lángon nem túl puhára pároljuk. A párolási idő a körte minőségétől függ. Ajánlatos párolás közben óvatosan megkeverni a körtét, hogy a bor zamata mindenütt átjárja.

Ezután a gyümölcsöt szitára szedjük, és a levét nagyon sűrűre beforraljuk, a citromhéjat meg a fűszereket kidobjuk belőle, végül  körülbelül 10 deka pikáns lekvárral (ribiszkével, málnával vagy meggyel) simára keverjük. Lekvárokhoz aktuális árat itt találnak.

A tészta kétharmadát vékony téglalappá nyújtjuk, kibélelünk vele egy közepes nagyságú tepsit. Villával megszurkáljuk, a lekváros szósszal megkenjük, és a körtecikkeket félig egymásra fektetve, rárakjuk.

A maradék tésztából rácsokat sodrunk, a körtére fektetjük, és egy tojásfehérjével megkenjük. Ha gazdagabban akarjuk adni, még meghámozott, szálkásra vágott mandulával is megszórhatjuk.

A forró sütőbe toljuk, és erős lánggal világospirosra sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni. Ugyanígy a fele mennyiségből, tortaformában sütve körtetortát is készíthetünk.

Ha szeretne még sok-sok édességreceptet megnézni, itt teheti meg!

Jó étvágyat kívánunk!

Cím
recipe image
Recept neve
Körtés lepény szálkásra vágott mandulával
Szerző neve
Publikálás dátuma
Előkészület ideje
Főzés ideje
Elkészítés ideje


Comments are closed.