Körtetorta

Hozzávalók

  • 25 dkg leveles tészta,
  • 4 nagy körte,
  • 3 dkg vaj,
  • 2 evőkanál liszt,
  • 3 dl tej,
  • ízlés szerint cukor,
  • 1 db tojás,
  • 1/2 citrom (leve),
  • 1 mokkáskanál reszelt citromhéj,
  • 1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg,
  • 1 dl körte ivólé,
  • 1 púpozott teáskanál zselatinpor

Gyümölcstorta-formát kibélelünk a lisztezett deszkán kinyújtott tésztával. Félretesszük.

Két körtét megmosunk, meghámozunk, kicsumázunk, majd az almareszelő durva fokán lereszeljük. Citromlével meglocsoljuk és összekeverjük.

A vajat a liszttel habzásig hevítjük, majd a tejjel felöntve olyan sűrűre főzzük, hogy elváljon az edény falától. Ezután cukorral, citromhéjjal és szegfűszeggel ízesítjük, majd belekeverjük a reszelt körtét és a tojást.

A masszát belesimítjuk a tésztaüregbe. Előmelegített forró sütőben közepes lángon addig sütjük, amíg a beleszúrt hurkapálcára már nem tapad a masszából. A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni.

Közben a megmaradt körtéket felszeleteljük, és citromlével ugyancsak megöntözve, a már kihűlt torta tetején kirakjuk.

A körtelevet összekeverjük a lecsurgató citromlével, és a zselatint belekeverve éppen csak addig melegítjük, amíg langyos nem lesz. Ezt a levet apránként ráöntjük a torta tetejére, és a hűtőszekrényben megdermesztjük.

Jó étvágyat kívánunk!

Cím
recipe image
Recept neve
Körtetorta
Author Name
Published On
Előkészület ideje
Főzés ideje
Elkészítés ideje


Comments are closed.