Ribizlis csokoládétorta

Hozzávalók a ribizlis csokoládétortához

  • A mandulás tésztához: 5 db tojás,
  • 14 dkg cukor,
  • 1/2 vanília kikapart magja,
  • 2 dkg liszt,
  • 15 dkg mandula,
  • 5 dkg lereszelt csokoládé

Így készítsék a ribizlis csokoládétortát

 

Ezt a receptet Pisti hozta el a Mit főzzünk ma? műsorába, és Robival együtt látnak neki. Robi a tésztát, Pisti a krémet készíti el.

A mandulás tésztát érdemes már előző nap elkészíteni. A tojássárgáját a cukorral kikeverjük. A tojás fehérjét habbá verjük, ezzel lazítjuk, majd közvetlenül a befejezés előtt hozzáadjuk a vaníliát.

A lisztet összekeverjük a mandulával és a csokoládéval, és közvetlenül a piskóta tésztához adjuk, ügyelve, hogy ne törjön össze. A kész masszát elsimítjuk, és alacsony falú tepsiben, sütőpapíron, 180 fokra előmelegített sütőben világosbarnára megsütjük (kb. 10 perc alatt). Amikor elkészült, kiszúrunk belőle három egyforma kört.

A csokoládékrémhez vízfürdőn megolvasztjuk a csokoládét és kb. 30 fokra lehűtjük. (A vízfürdő azt jelenti, hogy: egy lábosban vizet melegítünk, fölé fémtálat vagy egy másik fémedényt helyezünk.

Ebbe az edénybe tesszük bele a csokoládét, így tehát tulajdonképpen a vízgőz olvasztja meg. Lehet Mikulásról, más ünnepekről megmaradt csokoládét is ilyen módon felolvasztani.) Habosra keverjük a puha vajat, és hozzáadjuk a csokoládét. A tojássárgáját is habosra keverjük a cukorral, majd a vajmasszához keverjük.

A tésztalapokat megkenjük a ribizlizselé felével, majd rásimítjuk a csokoládékrém egyharmadát, utána jöhet a következő lap, átitatjuk a cukorszirup és a konyak keverékével, majd ismét ribizlilekvár és a csokoládékrém. Végül az utolsó lap, amelyre ismét a konyakos cukorszirup és a maradék csokikrém kerül.

A torta tetejét és oldalát beburkoljuk a csokoládérudacskákkal, eperrel és mentával díszítjük.

 

Jó étvágyat kívánunk!



Comments are closed.