Ribizlis csokoládétorta

A ribizlis csokoládétorta hozzávalói

fél vaníliarúd,
2 dkg liszt,
15 dkg mandula,
25 dkg vaj,
3 db tojás,
16 dkg cukor,
4 cl konyak,
25 dkg vaj,
8 db tojás,
30 dkg cukor,
15 dkg keserű csokoládé,
15 dkg ribizlilekvár

A mandulás tésztához:

5 db tojás,
14 dkg cukor,
fél vanília kikapart magja,
2 dkg liszt,
15 dkg mandula,
5 dkg lereszelt csokoládé

 

Ribizlis csokoládétorta

Ribizlis csokoládétorta

 

Ezt a receptet Pisti hozta el a Mit főzzünk ma? műsorába, és Robival együtt látnak neki. Robi a tésztát, Pisti a krémet készíti el. A ribizlihez itt adunk egy gyors ártájékoztatót.

Mivel a mandulás tésztát célszerű korábban elkészíteni, nem tartozik a klasszikus egyszerű sütemény receptek közé. Van azonban olyanfajta desszert, amire érdemes rászánni az időt, ez ilyen. Ráadásul nem is vagyunk hívei annak, hogy csak és kizárólag egyszerű recepteket adjunk itt, a Mit főzzünk ma? konyhájában:).

 

A ribizlis csokoládétorta elkészítése

 

A mandulás tésztát érdemes már előző nap elkészíteni. A tojássárgáját a cukorral kikeverjük. A tojás fehérjét habbá verjük, ezzel lazítjuk, majd közvetlenül a befejezés előtt hozzáadjuk a vaníliát.

A lisztet összekeverjük a mandulával és a csokoládéval, és közvetlenül a piskóta tésztához adjuk, ügyelve, hogy ne törjön össze. A kész masszát elsimítjuk, és alacsony falú tepsiben, sütőpapíron, 180 fokra előmelegített sütőben világosbarnára megsütjük, kb. 10 perc alatt. Amikor elkészült, kiszúrunk belőle három egyforma kört.

A csokoládékrémhez vízfürdőn megolvasztjuk a csokoládét, és kb. 30 fokra lehűtjük. A vízfürdő azt jelenti, hogy: egy lábosban vizet melegítünk, fölé fémtálat vagy egy másik fémedényt helyezünk.

Ebbe az edénybe tesszük bele a csokoládét, így tehát tulajdonképpen a vízgőz olvasztja meg. Lehet Mikulásról, más ünnepekről megmaradt csokoládét is ilyen módon felolvasztani. Habosra keverjük a puha vajat, és hozzáadjuk a csokoládét. A tojássárgáját is habosra keverjük a cukorral, majd a vajmasszához keverjük.

A tésztalapokat megkenjük a ribizlizselé felével, majd rásimítjuk a csokoládékrém egyharmadát, utána jöhet a következő lap, átitatjuk a cukorszirup és a konyak keverékével, majd ismét ribizlilekvár és a csokoládékrém. Végül az utolsó lap, amelyre ismét a konyakos cukorszirup és a maradék csokikrém kerül. A torta tetejét és oldalát beburkoljuk a csokoládérudacskákkal, eperrel és mentával díszítjük.

Egy másfajta csokis receptet itt találnak!

Reméljük, tetszett ez a gyümölcsös torta recept, ha igen, nézzenek körül itt, és keresgéljenek további sütemény receptek között. Tudják, a Mit főzzünk ma? konyhájára nap mint nap számíthatnak - jöjjenek holnap is!

Jó étvágyat kívánunk!

Cím
recipe image
Recept neve
Ribizlis csokoládétorta
Szerző neve
Publikálás dátuma
Előkészület ideje
Főzés ideje
Elkészítés ideje


Comments are closed.