Zöld diós gyümölcskenyér

A zöld diós gyümölcskenyér hozzávalói

1 pohár natúr joghurt,
3 db tojás,
11 joghurtos pohár cukor,
1 joghurtos pohár olaj,
2 db citrom leve és héja,
2 joghurtos pohár liszt,
5 dkg darált mák,
2 teáskanál sütőpor,
10 dkg teába vagy rumba áztatott, lecsöpögtetett aszalt áfonya,
3-4 db Golden Food zölddió,
vaj, liszt a forma kikenéséhez, beszórásához

 

Zöld diós gyümölcskenyér

Zöld diós gyümölcskenyér

 

A zöld diós gyümölcskenyér elkészítése

 

Előmelegítjük a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat). Egy 12 cm széles, 20 cm hosszú püspökkenyér-formát kivajazunk, kilisztezünk. Robotgéppel a tojásokat a cukorral fehéredésig keverjük, a joghurtot, az olajat, a reszelt citromhéjat és az átszűrt citromlevet hozzáadjuk, simára keverjük.

Ezután egy külön tálkában a lisztet, a darált mákot, az, aszalt áfonyát, és a sütőport összeforgatjuk, végül a kis kockákra vágott zöld diót is beleszórjuk. A lisztes keveréket fakanállal a joghurtos masszába forgatjuk. A tészta ezzel készen van.

A tésztát az előkészített püspökkenyér-formába töltjük, kb. 50 perc alatt megsütjük. Ha úgy látjuk, hogy a teteje túlságosan pirulna, 30 perc után alufóliát borítunk rá. De az alufóliát csak lazán, könnyedén szabad rátenni a süteményre, nehogy beleragadjon.

Ha a püspökkenyér megsült, amit érdemes „tűpróbával" is ellenőrizni, kivesszük a sütőből, és rácsra téve kihűtjük.

Elkészítési idő: 1 óra 20 perc

Egy másfajta édesség receptjét itt találják!

Itt pedig egy részletes ismertetőt a zöld dióról, ha esetleg még nem ismerték volna, ha igen, akkor is érdemes elolvasni, érdekes információkat tartalmaz:).

És ha már zöld dió, nemcsak édesség, más finomságok is készülnek belőle, csak példaként mutatunk egyet. Egy kis előzetes, miről is van szó: Az édes szirupban eltett zöld dió kultúrája a Közel-Keletről indult, így örmény, török, moldáv, román receptek is fellelhetőek.

Jó étvágyat kívánunk!

Cím
recipe image
Recept neve
Zöld diós gyümölcskenyér
Szerző neve
Publikálás dátuma
Előkészület ideje
Főzés ideje
Elkészítés ideje


Comments are closed.