Online Gasztronómiai Magazin

Bajai halászlé, ahogy nálunk készül

A bajai halászlé, ahogy nálunk készül recept hozzávalói

1,5-2 kg ponty, 1 fej hagyma, 1 evőkanál pirospaprika, só, 1 dl bor, 1 db paradicsom, 1,5 dl víz

Bajai halászlé, ahogy nálunk készül

Bajai halászlé, ahogy nálunk készül

 

Ha megkérdeznénk pár bajai lokálpatriótát, hogy szerintük milyen a tökéletes halászlé receptje, akkor biztosak lehetünk benne, hogy nem fogunk találni két egyforma elkészítési módot.

Mindenkinek van egy apró kis fortélya vagy trükkje, amivel még ízletesebbé teszik ezt a tradicionális ételt. Én most édesapám verzióját osztom meg veletek, amelyet akár ti is elkészíthettek otthon.

 

A bajai halászlé, ahogy nálunk készül recept elkészítése

 

A halat főzés előtt 2-3 órával megtisztítjuk, beirdaljuk és az irdalás mentén besózzuk, majd állni hagyjuk. A hagymát apró kockára vágjuk, utána a bográcsba rétegezve lerakjuk a pontyot és a hagymát - mindig a halfejjel kezdjük. Utána jön egy hagymaréteg, amit a halfarok, újból hagyma és végül a halderék követ. Hozzáöntjük a vizet, majd intenzív lángon forralni kezdjük.

Amikor a készülő étel első habját elforrta, hozzáadjuk a pirospaprikát. Innentől kezdve még 30-35 percig főzzük. A készenléti idő felénél tesszük bele a belsőségeket, a bort vagy a paradicsomot, melyek megakadályozzák, hogy a hal szétessen. A főzési idő vége előtt 5 perccel fűszerezzük.

Ha elkészült halászlevünk, házi készítésű gyufatésztával tálaljuk.

Tipp:

- Egy főre körülbelül fél kg pontyot és 7 dkg gyufatésztát számoljunk! A pontyhoz aktuális árat itt találnak!

- Kis adagot nem érdemes belőle készíteni, hiszen akkor nem lesz olyan ízletes.

 

Egy másfajta levesreceptet, szintén halból, itt találnak!

 

Ha körülnéznének még húsos receptek között, itt, a Mit főzzünk ma? recepttárában megtehetik. Nézzenek körül, válogassanak köztük, ami megtetszik, készítsék el!

Ha szeretnének még további receptek között válogatni, itt, a Mit főzzünk ma? recepttárában megtehetik. Nézzenek körül, válogassanak, és ha megtalálták a mai hangulatukhoz passzoló receptet, ne habozzanak, készítsék el!

Szeretnének egy jó sütit is készíteni még? Ez sem jelenthet problémát, nézzenek körül itt, válogassanak kedvükre. Válasszanak egy jó receptet, és készítsék is el! Természetesen várjuk vissza holnap is!

Jó étvágyat kívánunk!Comments are closed.