Online Gasztronómiai Magazin

Egyszerű fehér kenyér

Az egyszerű fehér kenyér recept hozzávalói

  • 1 kg rétesliszt,
  • 6 dl víz,
  • 1 evőkanál só,
  • 5 dkg friss élesztő
Egyszerű fehér kenyér, a kép illusztráció, forrás: Pixabay

Egyszerű fehér kenyér, a kép illusztráció, forrás: Pixabay

 

Az egyszerű fehér kenyér recept elkészítése

 

Azt el kell ismernünk, hogy a Mit főzzünk ma? nem spéci kenyérsütő oldal, de azért nekünk is van receptünk kenyérsütésre, ez itt. Nézzék meg, és ha megtetszik, süssenek kenyeret ezzel a recepttel!

Mielőtt sütni készülünk, előző este az élesztőt 2 deci langyos vízbe morzsoljuk. Ne legyen se forró, se túl hideg, lényeges, hogy langyos maradjon a víz. 10 perc alatt felfuttatjuk, és körülbelül 20 deka liszttel galuskatészta jellegű tésztát keverünk. A Mit főzzünk ma? nem kenyérspecialista, ez a recept csak ízelítő, természetesen. A kenyérsütés egyik nagymestere Limara, nézzenek körül nála is!

Konyharuhával letakarjuk, és pihentetjük egész éjjel. 1-2 óra elteltével hűtőbe is tehetjük, ahol 2 hétig is eláll. Másnap a maradék lisztel jól megszórjuk, megsózzuk, majd apránként langyos vízzel 15 perc alatt közepesen kemény tésztává dagasztjuk.

Akkor lesz jó a tészta, ha nem tapad rá az edényre. Ezek után cipóformát alkotunk, a tésztát meghintjük liszttel, konyharuhával letakarjuk, majd bő 1 órán át kelesztjük. Amikor letelt a kelesztés ideje, akkor jól átgyúrjuk, majd 13-20 dekányi tésztát levágunk, majd tálba tesszük, és letakarva a hűtőbe helyezzük.

A cipóvá formált tésztát lisztezett tálba tesszük, letakarjuk ismét a konyharuhával és 1 órán át kelesztjük. Amikor letelik az idő és kész, akkor a kilisztezett tepsibe rakjuk, vizes ecsettel lekenjük, és 35 Celsius fokos helyen kelesztjük 40 percig.

Végül a vizezett ecsettel újra lekenjük, közben a sütőt előmelegítjük, körülbelül 220-230 fokra. Amikor felforrósodott, akkor levisszük 160 fokra, és  a kenyeret 30 percig sütjük. Mindezek után vizes ecsettel átkenjük, és hagyjuk kihűlni.

 

És jöjjenek a Mit főzzünk ma? specialitásai, itt vannak az ajánlók!

 

Ha szeretnének még további receptek között válogatni, itt, a Mit főzzünk ma? recepttárában megtehetik. Nézzenek körül, válogassanak, és ha megtalálták a mai hangulatukhoz passzoló receptet, ne habozzanak, készítsék el!

Szeretnének egy jó sütit is készíteni még? Ez sem jelenthet problémát, nézzenek körül itt, válogassanak kedvükre. Válasszanak egy jó receptet, és készítsék is el! Természetesen várjuk vissza holnap is!

Kellemes sütögetést és jó étvágyat kívánunk!Comments are closed.