Online Gasztronómiai Magazin

Főtt csülök sonkatekerccsel

A főtt csülök sonkatekerccsel recept hozzávalói

 • 1 db csülök,
 • 15 dkg gépsonka,
 • ecetes torma, kb. 10 dkg
 • 10 dkg liszt,
 • 2 dl tej,
 • só,
 • őrölt bors,
 • 2 db paradicsom,
 • 1 db zöldpaprika,
 • fél csomag petrezselyemzöld,
 • 5 db retek
Főtt csülök sonkatekerccsel

Főtt csülök sonkatekerccsel

 

A főtt csülök sonkatekerccsel recept elkészítése

 

Igazi hagyományos recept a mai. Praktikus tanácsok a csülök elkészítéséhez, és persze a megszokott Mit főzzünk ma? plusz ötletek a receptben. Nézzék meg, hogyan készül, és készítsék el Önök is így otthon!

Először is, néhány jótanács a csülök főzéséhez:

A csülköt lassan kell főzni, és hideg vízben kell feltenni főni! Ha sós lenne, így a só is kiázik belőle. Addig főzzük csak, hogy puha, könnyen szeletelhető legyen. Amennyiben nagyon sós lenne, esetleg nagyon száraz, akkor legalább egy napot áztassuk be előtte.

Amint a csülök megfőtt, saját levében hagyjuk kihűlni, így nem szárad ki a felülete, és a bőre is puha marad. Figyeljünk arra, ha kivesszük, és úgy hűtjük le, akkor megbarnul, megsötétedik. Amikor kihűlt, folpakkal becsavarhatjuk. A csülök levéből akár rizslevest, akár burgonyalevest is készíthetünk.

 

Burgonyaleves elkészítéséhez egy tippet itt találnak, nézzék meg!

 

A csülökhöz aktuális árat itt találnak.

 

A sonka tálalása:

A főtt sonkát a kis csontnál bevágjuk, így le tudjuk választani a kis csonton lévő sonkát, amit önállóan is fel tudunk tenni a tálra. Másik felénél levágjuk a húst. A csontos részt is feltehetjük a tálra díszként, ha francia saláta-talapzatot készítünk. Ennek oldalára sonkaszeleteket helyezünk.

A sonka másik részéről a zsíros részeket levágjuk. (Ebből sonkás tésztát, rakott krumplit is készíthetünk darált sonkás töltelékkel.) A húst rostjaival merőlegesen szeleteljük fel. A talapzatra felkerülő nagy csontot előbb formázzuk meg. Könnyedén megmintázhatjuk, ha a csontnál a bőrt egyenletesen körbevágjuk, majd háromszög darabokat kivágunk belőle.

Tálaláskor a szeleteket egy krémmel megkent, félbevágott zsemlére is felhelyezhetjük.
A csülökcsontot erre a talapzatra is feltehetjük. Retekrózsákkal, paradicsomrózsákkal, petrezselyemzölddel díszíthetjük.

A sonkatekercs és a krémek elkészítése

A sonkatekercs elkészítése:

Gépsonkát használjunk hozzá. Ezt különböző krémekkel betölthetjük, pl. spárgakrémmel, tormakrémmel, májkrémmel, tojáskrémmel.

A tojáskrémes torma elkészítése:

Ez most igazán egyszerű dolog lesz, az ecetes tormát kaszinókrémhez keverjük, ennek receptje rögtön következik.

A kaszinókrém elkészítése:

A félbevágott kemény tojás sárgáját kivesszük, összetörjük, besamellel sűrítjük. Ízesítjük fehérborssal, sóval, kevés mustárral. Hozzáadjuk a vajat, és ebből krémet keverünk, amit habzsákba töltünk, a sonkatekercset pedig ujjnyi vastagon, egyenletesen betöltjük vele.

A tekercset fölhajtjuk és meggöngyöljük. Ezt a tekercset köretként is tálalhatjuk. Ha kicsit megnyomjuk a tekercs szélét, a krém kilátszik, s így az étel önmagát díszíti. A tálra fölrakás után aszpikozzuk, és hűtsük le.

További javaslatainkat is nézzék meg:

Jó böngészést a Mit főzzünk ma?-videók között, itt! Ha szeretnének még válogatni további húsos receptek között, itt, a Mit főzzünk ma? recepttárában megtehetik. Nézzenek körül, válogassanak, és válasszák ki a mai hangulatokhoz leginkább passzoló receptet. Várjuk vissza Önöket holnap is!

Ha szeretnének még további receptek között válogatni, itt, a Mit főzzünk ma? recepttárában megtehetik. Nézzenek körül, válasszák ki, amelyik legjobban tetszik ma, vagy akár holnap, és készítsék is el!

Szeretnének egy jó sütit is készíteni még? Ez sem jelenthet problémát, nézzenek körül itt, válogassanak kedvükre. Válasszanak egy jó receptet, és készítsék is el! Természetesen várjuk vissza Önöket holnap is, jöjjenek!

Jó étvágyat kívánunk!Comments are closed.