Online Gasztronómiai Magazin

Hagyományos gyöngytyúkleves

A hagyományos gyöngytyúkleves recept hozzávalói

1 db kisebb gyöngytyúk, 3 szál sárgarépa, 2 szál fehérrépa, 1 vékony cikk zellergumó, 10 dkg zöldborsó, 3 db közepes csiperkegomba, 1 db zöldpaprika, 1 közepes fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyem, só, szemes bors, 0,5 dl száraz cherry, 10 dkg csigatészta

Hagyományos gyöngytyúkleves, a kép illusztráció, forrás: Pixabay

Hagyományos gyöngytyúkleves, a kép illusztráció, forrás: Pixabay

 

A hagyományos gyöngytyúkleves recept elkészítése

 

Kivételesen nem az elkészült leves, hanem maga a gyöngytyúk látható a képen, hogy a különbséget be tudják azonosítani. Különlegességnek számít, és a leveshez kitűnő. Próbálják ki!

Azzal feltétlenül kalkuláljanak, hogy ez nem ötperces recept, sőt. Bőven viszi az időt, de egy hagyományos leves százszorosan meghálálja a törődést, és az ízére mindig emlékezni fognak. Szóval, dönteni kell, rendelés, vagy hosszú-hosszú főzés...

A megmosott gyöngytyúkot nagyobb részekre daraboljuk, majd fazékba tesszük, és felöntjük annyi hideg vízzel, hogy bőven ellepje. A gyöngytyúkhoz aktuális árat itt találnak. Nemcsak kinézetben, árban is van különbség, itt a tanyasi tyúk ára. Készíthetik ebből is, de ha ünnepi asztalra szánják, próbálják ki a gyöngytyúkkal!

Amikor felforrt, leszedjük a habját, majd hozzáadjuk a zöldségeket, a következő sorrendben: először a meghámozott egész sárgarépát, majd a fehérrépát, a zellergumót, a zöldborsót, a csiperkét, a zöldpaprikát, a vöröshagymát, és végül az egybekötött petrezselymet, majd sóval, borssal ízesítjük.

Lassú tűzön gyöngyözve 2,5-3 órát főzzük, majd ha a gyöngyös megfőtt, a levest lehúzzuk a tűzről, és 10 percet pihentetjük. Ezután a húst és a zöldségeket kivesszük a léből, a levest finomszálú szűrőn leszűrjük, majd hozzáadjuk a cherryt.

A főtt gyöngytyúkot kisebb darabokra vágjuk, az egész zöldségeket pedig formára szúrjuk, bár, szeretnék karikákra vagy kockákra is darabolhatják. Ez szokás és ízlés kérdése, nem szólunk bele.

Tálaláskor a főtt tésztát tányérokba szedjük, rátesszük a zöldségeket, a gyöngyös darabokat, végül rámerjük a forró cherrys gyöngytyúklevest.

Ha szeretnének még böngészni további levesreceptek között, itt, a Mit főzzünk ma? recepttárában megtehetik. Várjuk vissza Önöket holnap is! És ha már hagyományos leves, adunk még egy hagyományos ajánlatot is. Titok, hogy mit!

Jó étvágyat kívánunk!Comments are closed.