Online Gasztronómiai Magazin

Krumplis pogácsa

A krumplis pogácsa recept hozzávalói

0,5 dl tejföl, 2 dkg élesztő, 15 dkg vaj, 15 dkg burgonya, 20 dkg rétesliszt, 1 db tojás sárgája, só, zsír, 1 db tojás fehérje

Krumplis pogácsa

Krumplis pogácsa

 

Egy kis történet, ha épp mesélni támad majd kedvük, akár készítés közben, a pihentetés alatt, akár a pogácsák elfogyasztásakor - ahogy jólesik. A Pékszövetség azt mondja (bár igaz, ők a tepertős verzióról beszélnek), hogy első említése 1395-re esik, tehát jóféle, régi magyar eledelről beszélünk. Hogy a történetmesélés teljes legyen, olvassák itt el az egész történetet. Aztán irány a konyha, kezdődjék a pogácsakészítés!

 

A krumplis pogácsa recept elkészítése

 

Fél deci tejfölt meglangyosítunk, és két deka élesztőt belemorzsolva, megkelni hagyjuk. Ezután 15 deka vajat vagy margarint 15 deka főtt, áttört burgonyával, 20 deka rétesliszttel, egy tojássárgájával meg mokkáskanálnyi sóval összedolgozzuk, majd az élesztős tejfölt is beledolgozzuk.

Ha túl kemény lenne, akkor még egy kevés - nem hideg - tejfölt is hozzáadunk. Cipóban, letakarva fél óráig pihentetjük, kinyújtjuk, hajtogatjuk, közben egy kevés olvasztott zsírral megkenjük.

Ezután ismét fél óráig pihentetjük, hajtogatjuk, végül a harmadik pihentetés után másfél ujjnyi vastagra nyújtjuk.

Közepes nagyságú pogácsákat szúrunk ki belőle, a tetejüket rács alakban bevagdossuk, és a tojásfehérjével vagy egy kevés pirospaprikával elkevert olvasztott zsírral megkenjük. A forró sütőbe toljuk, és öt percig erős, majd takaréklánggal szép pirosra sütjük.

 

Itt találnak egy másfajta pogácsareceptet. Vigyázat, pici átverés van a dologban!

 

Jó böngészést a Mit főzzünk ma?-videók között, itt! Ha körülnéznének még változatos húsos receptek között is, itt, a Mit főzzünk ma? recepttárában megtehetik. Nézzenek körül, válogassanak köztük, ami megtetszik, készítsék el!

Ha szeretnének még további receptek között válogatni, itt, a Mit főzzünk ma? recepttárában megtehetik. Nézzenek körül, válogassanak, és ha megtalálták a mai hangulatukhoz passzoló receptet, ne habozzanak, készítsék el!

Szeretnének egy jó sütit is készíteni még? Ez sem jelenthet problémát, nézzenek körül itt, válogassanak kedvükre. Válasszanak egy jó receptet, és készítsék is el! Természetesen várjuk vissza holnap is!

Jó étvágyat kívánunk!Comments are closed.