Online Gasztronómiai Magazin

Marha fehérpecsenye

A marha fehérpecsenye recept hozzávalói

80 dkg marha fehérpecsenye, 10 dkg sárgarépa, 5 dkg fehérrépa, 2 dkg fokhagyma, 2 db babérlevél, só, egész bors, 5 dkg liszt, 1 evőkanál paradicsompüré, 2 evőkanál olaj, 1 l húsalaplé, 2 evőkanál mustár, 1 doboz tejföl, 1 db citrom leve, 0,5 dl fehér bor

Marha fehérpecsenye

Marha fehérpecsenye

 

A marha fehérpecsenye recept elkészítése

 

Szokás szerint számíthatnak segítségünkre a tervezésnél, itt találnak ártájékoztatót a fehérpecsenyéhez, méghozzá szürkemarhát. Remek combhúsról van szó, a marha legnemesebb részei közé tartozik. Tény, hogy nem az 1000 Ft/kg kategóriában versenyez, de feltétlenül a kipróbálandó kategóriába tartozik.

Az egész fehérpecsenye minden oldalát elősütjük. A visszamaradt zsiradékban az összevágott zöldségeket lepirítjuk a fűszerekkel együtt, majd a végén kerül hozzá a paradicsompüré.

Felengedjük hús alaplével, és ebbe visszatesszük a fehérpecsenyét és puhára főzzük. Tejfölös habarást készítünk mustárral, citromlével finomítjuk, végül az egészet átpasszírozzuk.

Köretnek zsemlegombócot adunk, 1 adag = 2 db. Két db zsemlét apró kockára vágunk, megszárítjuk.

A zsemlekockákhoz hozzáadjuk a fél fej finomra vágott, lepirított vöröshagymát, 2 db tojást, 1 evőkanál lisztet sót, borsot, apróra vágott petrezselyemzöldet. Kevés forró tejet is keverünk hozzá. Gombócokat formázunk belőle, és megfőzzük.

 

Kattintson ide egy másik marhából készült étel receptjéért!

 

Ha szeretnének még válogatni további húsos receptek között, itt, a Mit főzzünk ma? recepttárában megtehetik. Nézzenek körül, válogassanak, és válasszák ki a mai hangulatokhoz leginkább passzoló receptet.

Ha szeretnének még további receptek között válogatni, itt, a Mit főzzünk ma? recepttárában megtehetik. Nézzenek körül, válogassanak, és ha megtalálták a mai hangulatukhoz passzoló receptet, ne habozzanak, készítsék el!

Szeretnének egy jó sütit is készíteni még? Ez sem jelenthet problémát, nézzenek körül itt, válogassanak kedvükre. Válasszanak egy jó receptet, és készítsék is el! Természetesen várjuk vissza Önöket holnap is, jöjjenek!

Jó étvágyat kívánunk!

 

És a recept után egy kis történelem (húsbavágó, természetesen)

 

Akinek van kedve egy kicsit búvárkodni a magyar marhatartás történetében, itt egy rövid előzetes (ha a teljes anyagot elolvassák, abban fény derül a szürkemarha titkára is:): Kora Árpád-kori lelőhelyek csontanyagában a szarvasmarha mindenütt az első helyen áll, a teljes állatállomány 24–34%-át teszi ki. Összesítésben 31,8%-os a szarvasmarha részesedése, ami meghaladja Etelköz ligetes sztyeppéjének 8–9. századi ágazati arányát, de nem éri el a füves sztyeppe marhatartásáét.

A marhaállomány a 9–10. században megelőzte a 20,5%-os részesedéssel második helyen álló lóállományt is. Az állomány 60–70%-a tehén, a többi bika vagy ökör. Ebben a korszakban a szarvasmarhák testnagysága a Kárpát-medencében mélyponton volt, soha kisebb egyedek nem éltek. Átlagos marmagasságuk mindössze 112 cm.

A teljes tanulmányt itt találják. Tudják, mindig képben kell lenni!Comments are closed.