A pulyka Sztroganov módra recept hozzávalói
- 80 dkg pulykamellfilé,
- 1 fej hagyma,
- 25 dkg koktélparadicsom,
- 15 dkg csemege uborka,
- 15 dkg gomba (csiperke, de vargánya is lehet)
- 1 db citrom,
- só,
- bors,
- 2 evőkanál olaj,
- 2 dl tejszín,
- 10 dkg sajtkrém,
- 4 adag rizs (párolt)

Pulyka Sztroganov módra
Egyszer egy tévéműsorban láttam azt, hogy egyre kevésbé ismerjük a régi nagy klasszikus ételeket, vagyis: egyszerűen sokan nem tudják, mi az a Cordon Bleu, a Sztroganov... Akkor elhatároztam, amint egy kis időnk jut rá a műsorban, egy-egy ilyen nagy klasszikust bemutatunk.
Természetesen kicsit másképp: a világ nagy konyháiban ugyanis a Sztroganov-mód majdnem mindig hátszínhez vagy bélszínhez kötődik, itt és most Önöknek azonban pulykából.
Ez példa arra, hogy egy-egy nagy klasszikus (ami azért nem véletlenül lett klasszikussá!) úgymond "egyszerűbb" húsból is elkészíthető, és ha ügyesek vagyunk, teljesen más ételt tudunk varázsolni pulykahúsból, mint marhából, hiszen nem lehet a kettőt összehasonlítani. És persze figyeltünk a helyesírásra is, nálunk például Gorbacsov nem Gorbatscheff:).
A pulyka Sztroganov módra recept elkészítése
A hagymát félfőre vágjuk, beletesszük a forró zsiradékba. Amíg pirul a hagyma, julienne-re vágjuk az ecetes uborkát, felszeleteljük a gombát, félbevágjuk a paradicsomokat.
Amikor a hagyma megpirult hozzáadjuk a pulykahúst, sózzuk, borsozzuk. Később beletesszük az uborkát, a petrezselymet, paradicsomot, és a gombát. Nem, nem véletlenül használunk csiperkét, és nem erdei gombát, például vargányát - de, mivel Dupont eredeti receptjében (ha az az eredeti:) vargánya szerepel, használhatják utóbbit is. A pulykamellhez aktuális árat itt találnak.
Ennél az ételnél természetesen a vodka sem maradhat el (ha gyerekeknek is készül ez az étel, azért hagyjuk el). Friss citromot négybe vágunk, a citromlevet a serpenyőbe csöpögtetjük, az egészet összepároljuk. Vodkához széles választékot és aktuális árakat itt találnak.
A végén krémsajttal sűrítjük, és felengedjük tejszínnel. Köretnek adhatunk párolt rizst.

Pulyka Sztroganov módra, ahogyan a Mit főzzünk ma? konyhájában készült
Ha ez a pulykarecept megtetszett (tudjuk, alapban nem pulykára lett kitalálva), érdemes esetleg kipróbálni ezt a zöldséges pulykaragut.
Jó étvágyat kívánunk!