Sódaros batyu

Hozzávalók

A tésztához:

50 dkg liszt, 1,5 dl tej, 3 dkg élesztő , 15 g cukor, só, 1-1 db tojás, 5 dkg zsír

A töltelékhez:

5 dkg vaj, 5 dkg liszt, 1,5 dl tej, 20 dkg sonka, bors (őrölt), pirospaprika

 

Sódaros batyu, a kép illusztráció, forrás: Pixabay

Sódaros batyu, a kép illusztráció, forrás: Pixabay

 

A sódaros batyu elkészítése

Az élesztőt, a cukrot kevés tejjel felfuttatjuk. Lisztet teszünk hozzá, és egy lágy kovászt készítünk. Ha felfut, a liszthez adjuk, majd tejjel, tojással, sóval jól összegyúrjuk.
Amikor hólyagosra kidolgoztuk, a felolvasztott langyos zsírt is hozzágyúrjuk, letakarva félórát kelesztjük, majd átgyúrjuk.

Ha ismét megkel, a tésztát 1 cm vastag lapra nyújtjuk, majd 12 x 12 cm-es négyzetekre vágjuk. A tészta közepére dió nagyságú sonkás töltelék kerül.

A tészta szemközti sarkait egymásra hajtva, kicsit megnyomva formás kis batyukat kapunk. Vékonyan leolajozott tepsibe, sütőlapra téve, felvert tojással lekenve kelesztjük.

15-20 perc után ismét megkenjük tojással, és 180-200 C fokos sütőben piros ropogósra sütjük.

A sódaros töltelék elkészítése:

Vajban a lisztet habzásig hevítjük, majd forralt, de hideg tejjel simára keverjük, és kiforraljuk. Egy sűrű masszát kapunk, ami elválik az edény falától. Sonkához aktuális itt találnak.

Ha kihűlt, darált sódarral (sonkával), sóval, őrölt borssal, és egy nagyon kevés pirospaprikával egy kitűnő sonkatölteléket készítünk, ez kerül a batyuba!

Egy másik, sonkával receptet itt találnak!

Jó étvágyat kívánunk!

Cím
Recept neve
Sódaros batyu
Author Name
Published On
Előkészület ideje
Főzés ideje
Elkészítés ideje


Comments are closed.