Online Gasztronómiai Magazin

Sódaros batyu

A sódaros batyu recept hozzávalói

A tésztához:

50 dkg liszt, 1,5 dl tej, 3 dkg élesztő, 15 g cukor, só, 1-1 db tojás, 5 dkg zsír

A töltelékhez:

5 dkg vaj, 5 dkg liszt, 1,5 dl tej, 20 dkg sonka, őrölt bors, pirospaprika

Sódaros batyu, a kép illusztráció, forrás: Pixabay

Sódaros batyu, a kép illusztráció, forrás: Pixabay

 

A sódaros batyu elkészítése

 

Sódar, azaz lapocka, avagy sonka. Régies elnevezés, alapvetően hagyományos elkészítés, nem véletlenül persze. Egy húsos batyu igen remek dolog, főleg, ha így készítik el. Nézzék meg, és tegyenek is így!

Az élesztőt, a cukrot kevés tejjel felfuttatjuk. Lisztet teszünk hozzá, és egy lágy kovászt készítünk. Ha felfut, a liszthez adjuk, majd tejjel, tojással, sóval jól összegyúrjuk. Amikor hólyagosra kidolgoztuk, a felolvasztott langyos zsírt is hozzágyúrjuk, letakarva félórát kelesztjük, majd átgyúrjuk.

Ha ismét megkel, a tésztát 1 cm vastag lapra nyújtjuk, majd 12 x 12 cm-es négyzetekre vágjuk. A tészta közepére dió nagyságú sonkás töltelék kerül. A tészta szemközti sarkait egymásra hajtva, kicsit megnyomva formás kis batyukat kapunk. Vékonyan leolajozott tepsibe, sütőlapra téve, felvert tojással lekenve kelesztjük. 15-20 perc után ismét megkenjük tojással, és 180-200 C fokos sütőben piros ropogósra sütjük.

A sódaros töltelék elkészítése:

Vajban a lisztet habzásig hevítjük, majd forralt, de hideg tejjel simára keverjük, és kiforraljuk. Egy sűrű masszát kapunk, ami elválik az edény falától.

Ha kihűlt, darált sódarral (sonkával), sóval, őrölt borssal, és egy nagyon kevés pirospaprikával egy kitűnő sonkatölteléket készítünk, ez kerül a batyuba! Sonkához aktuális árakat itt találnak.

 

Egy egészen másfajta, de hasonlóan remek sonkás receptet itt találnak!

 

Ha szeretnének még válogatni további húsos receptek között, itt, a Mit főzzünk ma? recepttárában megtehetik. Nézzenek körül, válogassanak, és válasszák ki a mai hangulatokhoz leginkább passzoló receptet.

Ha szeretnének még további receptek között válogatni, itt, a Mit főzzünk ma? recepttárában megtehetik. Nézzenek körül, válogassanak, és ha megtalálták a mai hangulatukhoz passzoló receptet, ne habozzanak, készítsék el!

Szeretnének egy jó sütit is készíteni még? Ez sem jelenthet problémát, nézzenek körül itt, válogassanak kedvükre. Válasszanak egy jó receptet, és készítsék is el! Természetesen várjuk vissza holnap is!

Jó étvágyat kívánunk!Comments are closed.