Fonott kalács

A Fonott kalács hozzávalói

  • 4 dkg élesztő,
  • 10 dkg porcukor,
  • 5 dl tej,
  • 1 kg liszt,
  • só,
  • 4 db tojás (sárgája),
  • 10 dkg vaj,
  • 1 db tojás,
  • 1 evőkanál szezámmag

 

Az élesztőt morzsoljuk bele fél deciliter cukros, langyos tejbe. Adjunk hozzá egy evőkanál lisztet, majd keverjük simára. Futtassuk fel langyos helyen.

A többi lisztet rakjuk egy tálba, csináljunk a közepébe egy kisebb mélyedést. Ebbe öntjük a megkelt élesztőt, a sót, a tojássárgáját és a vajat. Keverjük össze, közben fokozatosan adjuk hozzá a tejet. Addig dagasztjuk, amíg a tészta hólyagos nem lesz, és el nem válik az edény falától.

Dagasztás után takarjuk le körülbelül 20-30 percre. Ha megkelt, liszttel meghintett deszkán 8-10 egyforma nagyságú részre osztjuk. Az egyes tésztákból kör alakú briósokat fonunk.

A felületüket kenjük meg tojással. Sütés előtt még egy rövid ideig pihentessük, utána kenjünk meg a tojással és szórjuk meg  szezámmaggal. Forró, 200 fokos sütőben sütjük.

 

Jó étvágyat kívánunk!

Cím
Recept neve
Fonott kalács
Szerző neve
Publikálás dátuma
Előkészület ideje
Főzés ideje
Elkészítés ideje


Comments are closed.