Fonott kalács

A Fonott kalács hozzávalói

  • 4 dkg élesztő,
  • 10 dkg porcukor,
  • 5 dl tej,
  • 1 kg liszt,
  • só,
  • 4 db tojás (sárgája),
  • 10 dkg vaj,
  • 1 db tojás,
  • 1 evőkanál szezámmag

 

Az élesztőt morzsoljuk bele fél deciliter cukros, langyos tejbe. Adjunk hozzá egy evőkanál lisztet, majd keverjük simára. Futtassuk fel langyos helyen.

A többi lisztet rakjuk egy tálba, csináljunk a közepébe egy kisebb mélyedést. Ebbe öntjük a megkelt élesztőt, a sót, a tojássárgáját és a vajat. Keverjük össze, közben fokozatosan adjuk hozzá a tejet. Addig dagasztjuk, amíg a tészta hólyagos nem lesz, és el nem válik az edény falától.

Dagasztás után takarjuk le körülbelül 20-30 percre. Ha megkelt, liszttel meghintett deszkán 8-10 egyforma nagyságú részre osztjuk. Az egyes tésztákból kör alakú briósokat fonunk.

A felületüket kenjük meg tojással. Sütés előtt még egy rövid ideig pihentessük, utána kenjünk meg a tojással és szórjuk meg  szezámmaggal. Forró, 200 fokos sütőben sütjük.

 

Jó étvágyat kívánunk!



Comments are closed.