Aszalt gyümölcsökkel töltött csirketekercs

Az aszalt gyümölcsökkel töltött csirketekercs recept hozzávalói

4 db csirkemellfilé, só, bors, 4 gerezd fokhagyma, 23 dkg aszalt sárgabarack, 23 dkg aszalt szilva, 1 dl fehérbor, 0,5 dl olívaolaj, 3 dl tejszín, 70 dkg burgonya, 3 dkg vaj, 1 db tojás  sárgája, só, szerecsendió, 15 dkg liszt, 3 db tojás, 20 dkg zsemlemorzsa, 5 dl olaj

Aszalt gyümölcsökkel töltött csirketekercs

Aszalt gyümölcsökkel töltött csirketekercs

 

Az aszalt gyümölcsökkel töltött csirketekercs recept elkészítése

 

Egy kis történet a recept elé, hogy legyen téma a konyhában és az asztalnál. Az aszalás kerti és vadon termő gyümölcsök tartósításának általánosan elterjedt módja a parasztháztartásban. Az olcsó répacukor megjelenéséig a gyümölcstartósítás legjelentősebb eljárása volt.

A Magyar Néprajzi Lexikon szerint híg levesként, habarva vagy csak vízben megfőzve aszalt gyümölcsöt mindenfelé készítenek. Ezek a levesek majd mindenütt a karácsonyesti, nagypénteki böjtös étrend elmaradhatatlan fogásai.

A 16. században például a végvárak élelmiszerraktáraiban gyakran akadt nagy mennyiségű aszalék, a katonák főzelékként ették, de fennmaradt úri étrendeken is, fontos → böjti ételként. További részleteket itt olvashatnak. A mai receptben központi szerepet kap a csirkemell - hiába, szeretjük a csirkemell recepteket. És azt tapasztaljuk, Önök is:).

És jöhet a recept!

A csirkemelleket lapjával nem teljesen félbevágjuk, szétnyitjuk, vékonyra klopfoljuk, és sóval, borssal, zúzott fokhagymával fűszerezzük. A csirkemellhez aktuális árat itt találnak.

Az aszalt gyümölcsöket kisebb darabokra vagdaljuk, meglocsoljuk a fehérborral, 30-40 percet állni hagyjuk, majd egyenletesen a fűszeres hússzeletekre szórjuk. Szorosan felgöngyöljük, hústűvel összetűzzük, majd a közepesen forró olívaolajon, minden oldalukat pirosra sütjük.

A megsült hús visszamaradt szaftjához hozzáöntjük a tejszínt. Sóval, borssal ízesítjük. Amikor felforr,  lehúzzuk a tűzről. A kroketthez a nagyobb darabokra vágott burgonyát sózott vízben puhára főzzük.  Leszűrjük és burgonyanyomóval összetörjük. Hozzáadjuk a vajat és a tojássárgáját Sóval, szerecsendióval fűszerezzük.

Ha kihűlt, vizes kézzel hosszúkás rudakat formálunk belőle. Megforgatjuk lisztben, felvert tojásban és zsemlemorzsában. Bő, forró olajban pirosra sütjük, és papírszalvétára szedve lecsepegtetjük. Tálaláskor a krokettet tányérra halmozzuk, majd mellé fektetjük a felszeletelt aszalt gyümölcsös csirkemellet, és körbelocsoljuk a mártással.

 

Egy egészen más típusú csirkés receptet itt találnak!

 

És természetesen sokféle "aszalék"-recept van a Mit főzzünk ma? recepttárában, itt adunk még egyet, próbálják ki ezt is!

Jó étvágyat kívánunk!



Comments are closed.