Aszalt gyümölcsökkel töltött csirketekercs

Hozzávalók, aszalt gyümölcsökkel töltött csirketekercs

4 db csirkemellfilé

bors
4 gerezd fokhagyma
23 dkg aszalt sárgabarack
23 dkg aszalt szilva
1 dl fehérbor
0,5 dl olívaolaj
3 dl tejszín
70 dkg burgonya
3 dkg vaj
1 db tojás sárgája

szerecsendió
15 dkg liszt
3 db tojás
20 dkg zsemlemorzsa
5 dl olaj

 

Aszalt gyümölcsökkel töltött csirketekercs

Aszalt gyümölcsökkel töltött csirketekercs

 

Az aszalt gyümölcsökkel töltött csirketekercs recept elkészítése

 

Egy kis történet a recept elé, hogy legyen téma a konyhában és az asztalnál. Az aszalás kerti és vadon termő gyümölcsök tartósításának általánosan elterjedt módja a parasztháztartásban. Az olcsó répacukor megjelenéséig a gyümölcstartósítás legjelentősebb eljárása volt.

A Magyar Néprajzi Lexikon szerint híg levesként, habarva vagy csak vízben megfőzve aszalt gyümölcsöt mindenfelé készítenek. Ezek a levesek majd mindenütt a karácsonyesti, nagypénteki böjtös étrend elmaradhatatlan fogásai.

A 16. században például a végvárak élelmiszerraktáraiban gyakran akadt nagy mennyiségű aszalék, a katonák főzelékként ették, de fennmaradt úri étrendeken is, fontos → böjti ételként. További részleteket itt olvashatnak. A mai receptben központi szerepet kap a csirkemell - hiába, szeretjük a csirkemell recepteket. És azt tapasztaljuk, Önök is:).

A csirkemelleket lapjával nem teljesen félbevágjuk, szétnyitjuk, vékonyra klopfoljuk, és sóval, borssal, zúzott fokhagymával fűszerezzük. A csirkemellhez aktuális árat itt találnak.

Az aszalt gyümölcsöket kisebb darabokra vagdaljuk, meglocsoljuk a fehérborral, 30-40 percet állni hagyjuk, majd egyenletesen a fűszeres hússzeletekre szórjuk. Szorosan felgöngyöljük, hústűvel összetűzzük, majd a közepesen forró olívaolajon, minden oldalukat pirosra sütjük.

A megsült hús visszamaradt szaftjához hozzáöntjük a tejszínt. Sóval, borssal ízesítjük. Amikor felforr,  lehúzzuk a tűzről. A kroketthez a nagyobb darabokra vágott burgonyát sózott vízben puhára főzzük.  Leszűrjük és burgonyanyomóval összetörjük. Hozzáadjuk a vajat és a tojássárgáját Sóval, szerecsendióval fűszerezzük.

Ha kihűlt, vizes kézzel hosszúkás rudakat formálunk belőle. Megforgatjuk lisztben, felvert tojásban és zsemlemorzsában. Bő, forró olajban pirosra sütjük, és papírszalvétára szedve lecsepegtetjük. Tálaláskor a krokettet tányérra halmozzuk, majd mellé fektetjük a felszeletelt aszalt gyümölcsös csirkemellet és körbelocsoljuk a mártással.

Egy egészen más típusú csirkés receptet itt találnak!

És természetesen sokféle "aszalék"-recept van a Mit főzzünk ma? recepttárában, itt adunk még egyet, próbálják ki ezt is!

Jó étvágyat kívánunk!

Cím
recipe image
Recept neve
Aszalt gyümölcsökkel töltött csirketekercs
Szerző neve
Publikálás dátuma
Előkészület ideje
Főzés ideje
Elkészítés ideje


Comments are closed.