Bazsalikomos, parmezános fogas

A bazsalikomos, parmezános fogas recept hozzávalói

  • 60 dkg bőr nélküli fogasfilé,
  • 0,3 dkg kenyér,
  • 1 csokor bazsalikom,
  • 6 dkg reszelt parmezán,
  • 4 dkg vaj,
  • A tepsi kikenéséhez vaj,
  • só,
  • bors,
  • A graten burgonyához:
  • 40 dkg burgonya,
  • 4 dl tejszín,
  • 1 gerezd fokhagyma,
  • szerecsendió,
  • bors,
  • só,
  • A tepsi kikenéséhez vaj,
  • A salátához:
  • 1 db jégsaláta,
  • 4 levél lollo rosso,
  • 1 db grapefruit,
  • 1 db narancs,
  • 1/2 dl olívaolaj,
  • 1 evőkanál méz,
  • gyömbér,
  • só,
  • bors (őrölt),
  • 2 darab Golden Food zölddió
Bazsalikomos, parmezános fogas

Bazsalikomos, parmezános fogas

 

A bazsalikomos, parmezános fogas recept elkészítése

 

A fogasfilé különleges fogásnak számított mindig, most is az. Természetesen adunk aktuális árat, ami, talán nem is annyira vészes, ha mondjuk a marhahúsárakkal vetjük össze. Nyilván nem lesz hétköznapi fogás a fogas, de családi ünnepekkor remek ötlet elkészíteni.

A fogast vékony, tenyérnyi szeletekre vágjuk. Enyhén besózzuk, beborsozzuk. A tepsit vékonyan kivajazzuk, a fogas-szeleteket ráfektetjük. A fogashoz aktuális árat itt találnak.

A morzsához a kenyeret lehéjazzuk, a kenyér belét, apró darabokra tépjük, sütőben kissé megszikkasztjuk. A fölaprított bazsalikommal, a parmezánnal meg az olvasztott vajjal összedolgozzuk. Az így elkészített ízes morzsát a halszeletek tetejére halmozzuk, majd előmelegített sütőben 180°C-on, ropogósra sütjük.

A graten burgonya elkészítése

A graten burgonyához a burgonyát megtisztítjuk és nagyon vékony szeletekre vágjuk. A tejszínt megsózzuk, megborsozzuk, a zúzott fokhagymával és csipetnyi szerecsendióval fűszerezzük. A szeletelt burgonyát hozzáadjuk, és jól összekeverjük. Kivajazott, 5 centi mély tepsibe simítjuk, és előmelegített sütőben 140°C-on, 50 percig sütjük.

A salátához a jégsalátát és a lollo rosso salátát megmossuk, leszárogatjuk, és falatnyi darabokra tépjük. A citrusokat kifilézzük, a visszamaradt gyümölcs hús levét kifacsarjuk, a gyümölcs filéket, meg a vékony szeletekre vágott zölddiót rászórjuk a salátával összeforgatjuk. A gyümölcs levét az olívaolajjal, a mézzel és a reszelt gyömbérrel összekeverjük, megsózzuk, megborsozzuk, majd a salátára öntjük, és jól behűtjük.

Tálaláskor a halat a felkockázott graten burgonyával és a salátával körítjük.

 

Ha ízlett a fogas, itt egy receptválogatás hozzá.

 

Ha szeretnének még további receptek között válogatni, itt, a Mit főzzünk ma? recepttárában megtehetik. Nézzenek körül, válogassanak, és ha megtalálták a mai hangulatukhoz passzoló receptet, ne habozzanak, készítsék el!

Jó étvágyat kívánunk!



Comments are closed.