Csülök piszkés káposztával

A csülök piszkés káposztával recept hozzávalói

  • 50 dkg sertéscsülök,
  • 25 dkg darált sertéshús,
  • 8 dkg burizs,
  • 2 db tojás,
  • 50 g füstölt szalonna,
  • 0,5 dl olaj,
  • 1 kg fejes káposzta,
  • 150 g piszke (egres, vagy köszméte),
  • 5 dkg vöröshagyma,
  • 1,5 dkg fokhagyma,
  • fél csomag kapor,
  • 1 dl tejföl,
  • 3 dkg liszt,
  • 1,5 dkg fűszerpaprika,
  • só,
  • őrölt bors,
  • csombor,
  • őrölt kömény
Csülök piszkés káposztával, a kép illusztráció, forrás: Pixabay

Csülök piszkés káposztával, a kép illusztráció, forrás: Pixabay

 

A csülök piszkés káposztával recept elkészítése

 

Ha igazán gazdag receptre vágynak, jó fűszeres ízre, csülökre, akkor ez a recept a megfelelő választás. Tele minden földi jóval!

A burizst megmossuk, és sóval, őrölt borssal ízesített vízben megfőzzük. A sertéscsülköt kicsontozzuk, majd 2 x 2 cm-es kockákra felvágjuk, ügyelve arra, hogy sovány és zsíros rész egyenletes elosztásban legyen. A friss nagy nyári fejes káposztát 1,5-2 cm széles csíkokra felvágjuk. A füstölt szalonnát apró kockára vágjuk, üvegesre pirítjuk, és az apróra vágott vöröshagyma felével megpirítjuk. Tűzről levéve kihűtjük. A csülökhöz aktuális árat itt találnak.

Hozzákeverjük a darált sertés húst, a főtt, leszűrt, hideg burizst, a tojást, a sót, az őrölt borsot, a zúzott fokhagymát, az őrölt köményt és a fűszerpaprika felét. Jól összedolgozzuk, majd 10 darab gombócot formázunk a masszából. Olajban a maradék vöröshagymát megpirítjuk, fűszerpaprikával megszórjuk, és kevés vízzel felengedve kiforraljuk. A kockára vágott csülköt, csülökcsontot ebben a szaftban pároljuk.

Ha a hús félpuha, betakarjuk a felszeletelt káposzta felével, megszórjuk piszkével, és rátesszük a húsgombócokat, majd lefedjük a káposzta többi részével. Csomborral, piszkével, friss kaporral meghintjük, és annyi vízzel felengedjük, hogy épp ellepje. Lassú pöszörgő főzéssel, a lábas mozgatásával megfőzzük e különleges ízű gasztronómiai finomságot.

A tejfelt liszttel, vízzel simára keverjük, és a piszkés káposztát behabarjuk úgy, hogy a
gombócok ne sérüljenek. Jól kiforraljuk az ételt. Ha valaki még savanyúbban - pikánsabban - szereti, kevés ételecetet tehet hozzá. Rozscipóval fogyasztva, arató kereszt árnyékában nosztalgiázhatunk.

Ha szeretnének még további receptek között válogatni, itt, a Mit főzzünk ma? recepttárában megtehetik. Nézzenek körül, válogassanak, és ha megtalálták a mai hangulatukhoz passzoló receptet, ne habozzanak, készítsék el! És jöjjenek vissza holnap is, várjuk Önöket!

Jó étvágyat kívánunk!



Comments are closed.