Klasszikus gesztenyés csirke

A klasszikus gesztenyés csirke recept hozzávalói

  • 1 db csirke,
  • só,
  • őrölt bors,
  • 1 dl olaj,
  • 2 dl száraz fehérbor,
  • 6 vékony szelet füstölt húsos szalonna,
  • 25 dkg natúr gesztenyepüré,
  • 2 db zsemle,
  • 0,5 dl olaj,
  • 1 fej vöröshagyma,
  • 1 csokor petrezselyem,
  • 1 db tojás,
  • só,
  • őrölt bors,
  • zsemlemorzsa,
  • 30 dkg hámozott sült gesztenye,
  • 1 db nagyobb narancs,
  • 1 evőkanál méz
Klasszikus gesztenyés csirke, a kép illusztráció, forrás: Pixabay

Klasszikus gesztenyés csirke, a kép illusztráció, forrás: Pixabay

 

A klasszikus gesztenyés csirke recept elkészítése

 

A szokásos ártájékoztató a konyhai tervezéshez, elsődlegesen a gesztenyére kihegyezve. A többi hozzávaló tervezése-beszerzése valószínűleg nem jelent problémát, ha mégis, jelezzék, segítünk!

Rögtön az elején jeleznünk kell, hogy ez bizony nem "egy serpenyős", "egy tésztafőzésnyi idős" recept, épp ellenkezőleg, munka- és időigényes. Az viszont elvitathatatlan, hogy a végeredmény mindenért kárpótol, mindenkit, azt is, aki az asztalra teszi (és besöpri az elismerő pillantásokat), és azt is, aki megeszi. Nagyon jó étvággyal.

A csirkemell bőrét a hasüregtől kezdve a kezünkkel óvatosan fellazítjuk, majd kívülről- belülről alaposan besózzuk, borsozzuk, és meglocsoljuk az olajjal. Lefóliázzuk és egy egész napra betesszük a hűtőbe pácolódni. Közben néha meglocsoljuk a páclével.

A töltelékhez a gesztenyepürét keverőtálba tesszük, villával összetörjük. Hozzáadjuk a vízbe áztatott kicsavart zsemléket, az olajon megpirított aprított vöröshagymát, az aprított petrezselymet, a tojásokat, és sóval, borssal ízesítjük. Jól összekeverjük. Annyi zsemlemorzsát szórunk hozzá, hogy könnyű, puha, de ne lágy tölteléket kapjunk.

Berakjuk a tölteléket a csirkemell bőre alá, de úgy, hogy ne legyen túl feszes. Arra is figyeljenek, hogy egyenletes legyen a felülete. Befedjük a szalonna szeletekkel.

A hasüregbe való töltelékhez a sült gesztenyét tegyük keverőtálba. Amíg forró, szórjuk meg a reszelt narancs héjával, locsoljuk meg a kicsavart levével és a mézzel. Összekeverjük és betöltjük a csirke hasüregébe. A töltött csirkét egy magasabb falú tepsibe tesszük, ráöntjük a fehérbort és 1 deci vizet. Meglocsoljuk a pácolásból megmaradt olajjal is, és alufóliával letakarva, 180 fokra előmelegített sütőben 3-4 óra alatt megsütjük.

10 perc pihentetés után nagyobb darabokra vágva tálaljuk.

 

Itt pedig jöjjön egy lényegesen egyszerűbb (de nem kevésbé finom) recept, amit a hétköznapokon is elő lehet venni!

 

Itt pedig egy másfajta gesztenyés csirke recept, nézzék meg, hasonlítsák össze, és alkalomadtán készítsék el így is!

 

Jó étvágyat kívánunk!



Comments are closed.