Klasszikus gesztenyés csirke

A klasszikus gesztenyés csirke recept hozzávalói

  • 1 db csirke,
  • só,
  • őrölt bors,
  • 1 dl olaj,
  • 2 dl száraz fehérbor,
  • 6 vékony szelet füstölt húsos szalonna,
  • 25 dkg natúr gesztenyepüré,
  • 2 db zsemle,
  • 0,5 dl olaj,
  • 1 fej vöröshagyma,
  • 1 csokor petrezselyem,
  • 1 db tojás,
  • só,
  • őrölt bors,
  • zsemlemorzsa,
  • 30 dkg hámozott sült gesztenye,
  • 1 db nagyobb narancs,
  • 1 evőkanál méz
Klasszikus gesztenyés csirke, a kép illusztráció, forrás: Pixabay

Klasszikus gesztenyés csirke, a kép illusztráció, forrás: Pixabay

 

A klasszikus gesztenyés csirke recept elkészítése

 

A szokásos ártájékoztató a konyhai tervezéshez, elsődlegesen a gesztenyére kihegyezve. A többi hozzávaló tervezése-beszerzése valószínűleg nem jelent problémát, ha mégis, jelezzék, segítünk!

Rögtön az elején jeleznünk kell, hogy ez bizony nem "egy serpenyős", "egy tésztafőzésnyi idős" recept, épp ellenkezőleg, munka- és időigényes. Az viszont elvitathatatlan, hogy a végeredmény mindenért kárpótol, mindenkit, azt is, aki az asztalra teszi (és besöpri az elismerő pillantásokat), és azt is, aki megeszi. Nagyon jó étvággyal.

A csirkemell bőrét a hasüregtől kezdve a kezünkkel óvatosan fellazítjuk, majd kívülről- belülről alaposan besózzuk, borsozzuk, és meglocsoljuk az olajjal. Lefóliázzuk és egy egész napra betesszük a hűtőbe pácolódni. Közben néha meglocsoljuk a páclével.

A töltelékhez a gesztenyepürét keverőtálba tesszük, villával összetörjük. Hozzáadjuk a vízbe áztatott kicsavart zsemléket, az olajon megpirított aprított vöröshagymát, az aprított petrezselymet, a tojásokat, és sóval, borssal ízesítjük. Jól összekeverjük. Annyi zsemlemorzsát szórunk hozzá, hogy könnyű, puha, de ne lágy tölteléket kapjunk.

Berakjuk a tölteléket a csirkemell bőre alá, de úgy, hogy ne legyen túl feszes. Arra is figyeljenek, hogy egyenletes legyen a felülete. Befedjük a szalonna szeletekkel.

A hasüregbe való töltelékhez a sült gesztenyét tegyük keverőtálba. Amíg forró, szórjuk meg a reszelt narancs héjával, locsoljuk meg a kicsavart levével és a mézzel. Összekeverjük és betöltjük a csirke hasüregébe. A töltött csirkét egy magasabb falú tepsibe tesszük, ráöntjük a fehérbort és 1 deci vizet. Meglocsoljuk a pácolásból megmaradt olajjal is, és alufóliával letakarva, 180 fokra előmelegített sütőben 3-4 óra alatt megsütjük.

10 perc pihentetés után nagyobb darabokra vágva tálaljuk.

 

Itt pedig jöjjön egy lényegesen egyszerűbb (de nem kevésbé finom) recept, amit a hétköznapokon is elő lehet venni!

 

Itt pedig egy másfajta gesztenyés csirke recept, nézzék meg, hasonlítsák össze, és alkalomadtán készítsék el így is!

 

Jó étvágyat kívánunk!

Cím
recipe image
Recept neve
Klasszikus gesztenyés csirke
Szerző neve
Publikálás dátuma
Előkészület ideje
Főzés ideje
Elkészítés ideje


Comments are closed.