Marha fehérpecsenye

A marha fehérpecsenye recept hozzávalói

80 dkg fehérpecsenye (marha)
10 dkg sárgarépa
5 dkg fehérrépa
2 dkg fokhagyma
2 db babérlevél

egész bors
5 dkg liszt
1 evőkanál paradicsompüré
2 evőkanál olaj
1 l húsalaplé
2 evőkanál mustár
1 doboz tejföl
1 citrom leve
0,5 dl fehér bor

 

Marha fehérpecsenye

Marha fehérpecsenye

 

A marha fehérpecsenye recept elkészítése

 

Szokás szerint számíthatnak segítségünkre a tervezésnél, itt találnak ártájékoztatót a fehérpecsenyéhez, méghozzá szürkemarhát. Remek combhúsról van szó, a marha legnemesebb részei közé tartozik. Tény, hogy nem az 1000 Ft/kg kategóriában versenyez, de feltétlenül a kipróbálandó kategóriába tartozik.

Az egész fehérpecsenye minden oldalát elősütjük. A visszamaradt zsiradékban az összevágott zöldségeket lepirítjuk a fűszerekkel együtt, majd a végén kerül hozzá a paradicsompüré.

Felengedjük hús alaplével, és ebbe visszatesszük a fehérpecsenyét és puhára főzzük. Tejfölös habarást készítünk mustárral, citromlével finomítjuk, végül az egészet átpasszírozzuk.

Köretnek zsemlegombócot adunk, 1 adag = 2 db. Két db zsemlét apró kockára vágunk, megszárítjuk.

A zsemlekockákhoz hozzáadjuk a fél fej finomra vágott, lepirított vöröshagymát, 2 db tojást, 1 evőkanál lisztet sót, borsot, apróra vágott petrezselyemzöldet. Kevés forró tejet is keverünk hozzá. Gombócokat formázunk belőle, s megfőzzük.

Jó étvágyat kívánunk!

Kattintson ide egy másik marhából készült étel receptjéért!

 

És a recept után egy kis történelem (húsbavágó, természetesen)

 

Akinek van kedve egy kicsit búvárkodni a magyar marhatartás történetében, itt egy rövid előzetes (ha a teljes anyagot elolvassák, abban fény derül a szürkemarha titkára is:): Kora Árpád-kori lelőhelyek csontanyagában a szarvasmarha mindenütt az első helyen áll, a teljes állatállomány 24–34%-át teszi ki. Összesítésben 31,8%-os a szarvasmarha részesedése, ami meghaladja Etelköz ligetes sztyeppéjének 8–9. századi ágazati arányát, de nem éri el a füves sztyeppe marhatartásáét.

A marhaállomány a 9–10. században megelőzte a 20,5%-os részesedéssel második helyen álló lóállományt is. Az állomány 60–70%-a tehén, a többi bika vagy ökör. Ebben a korszakban a szarvasmarhák testnagysága a Kárpát-medencében mélyponton volt, soha kisebb egyedek nem éltek. Átlagos marmagasságuk mindössze 112 cm.

A teljes tanulmányt itt találják. Tudják, mindig képben kell lenni!

 

 

Cím
recipe image
Recept neve
Marha fehérpecsenye
Szerző neve
Publikálás dátuma
Előkészület ideje
Főzés ideje
Elkészítés ideje


Comments are closed.