Piszkés káposzta

Hozzávalók

  • 50 dkg sertéscsülök,
  • 25 dkg darált hús (sertés),
  • 8 dkg burizs,
  • 2 db tojás,
  • 50 g szalonna (füstölt),
  • 1/2 dl olaj,
  • 1 kg káposzta (fejes),
  • 150 g piszke (egres, vagy köszméte),
  • 5 dkg vöröshagyma,
  • 1,5 dkg fokhagyma,
  • 1/2 csomag kapor,
  • 1 dl tejföl,
  • 3 dkg liszt,
  • 1,5 dkg fűszerpaprika,
  • só,
  • bors (őrölt),
  • csombor,
  • kömény (őrölt)

A burizst megmossuk, és sóval, őrölt borssal ízesített vízben megfőzzük. A sertéscsülköt kicsontozzuk, majd 2 x 2 cm-es kockákra felvágjuk, ügyelve arra, hogy sovány és zsíros rész egyenletes elosztásban legyen. A friss nagy nyári fejes káposztát 1,5-2 cm széles csíkokra felvágjuk. A füstölt szalonnát apró kockára vágjuk, üvegesre pirítjuk, és az apróra vágott vöröshagyma felével megpirítjuk. Tűzről levéve kihűtjük.

Hozzákeverjük a darált sertés húst, a főtt, leszűrt, hideg burizst, a tojást, a sót, az őrölt borsot, a zúzott fokhagymát, az őrölt köményt és a fűszerpaprika felét. Jól összedolgozzuk, majd 10 darab gombócot formázunk a masszából. Olajban a maradék vöröshagymát megpirítjuk, fűszerpaprikával megszórjuk, és kevés vízzel felengedve kiforraljuk. A kockára vágott csülköt, csülökcsontot ebben a szaftban pároljuk.

Ha a hús félpuha, betakarjuk a felszeletelt káposzta felével, megszórjuk piszkével, és rátesszük a húsgombócokat, majd lefedjük a káposzta többi részével. Csomborral, piszkével, friss kaporral meghintjük, és annyi vízzel felengedjük, hogy épp ellepje. Lassú pöszörgő főzéssel, a lábas mozgatásával megfőzzük e különleges ízű gasztronómiai finomságot.

A tejfelt liszttel, vízzel simára keverjük, és a piszkés káposztát behabarjuk úgy, hogy a
gombócok ne sérüljenek. Jól kiforraljuk az ételt. Ha valaki még savanyúbban - pikánsabban - szereti, kevés ételecetet tehet hozzá. Rozscipóval fogyasztva, arató kereszt árnyékában nosztalgiázhatunk.

Jó étvágyat kívánunk!



Comments are closed.