Pulyka Sztroganov-módra

Hozzávalók, Pulyka Sztroganov-módra

  • 80 dkg pulykamellfilé,
  • 1 fej hagyma,
  • 25 dkg koktélparadicsom,
  • 15 dkg csemege uborka,
  • 15 dkg gomba (csiperke, de vargánya is lehet)
  • 1 db citrom,
  • só,
  • bors,
  • 2 evőkanál olaj,
  • 2 dl tejszín,
  • 10 dkg sajtkrém,
  • 4 adag rizs (párolt)

 

Pulyka Sztroganov-módra

Pulyka Sztroganov-módra

 

Egyszer egy tévéműsorban láttam azt, hogy egyre kevésbé ismerjük a régi nagy klasszikus ételeket, vagyis: egyszerűen sokan nem tudják, mi az a Cordon Bleu, a Sztroganov... Akkor elhatároztam, amint egy kis időnk jut rá a műsorban, egy-egy ilyen nagy klasszikust bemutatunk.

Természetesen kicsit másképp: a világ nagy konyháiban ugyanis a Sztroganov-mód majdnem mindig hátszínhez vagy bélszínhez kötődik, itt és most Önöknek azonban pulykából.

Ez példa arra, hogy egy-egy nagy klasszikus (ami azért nem véletlenül lett klasszikussá!) úgymond "egyszerűbb" húsból is elkészíthető, és ha ügyesek vagyunk, teljesen más ételt tudunk varázsolni pulykahúsból, mint marhából, hiszen nem lehet a kettőt összehasonlítani. És persze figyeltünk a helyesírásra is, nálunk például Gorbacsov nem Gorbatscheff:).

 

A pulyka Sztroganov-módra recept elkészítése

 

A hagymát félfőre vágjuk, beletesszük a forró zsiradékba. Amíg pirul a hagyma, julienne-re vágjuk az ecetes uborkát, felszeleteljük a gombát, félbevágjuk a paradicsomokat.

Amikor a hagyma megpirult hozzáadjuk a pulykahúst, sózzuk, borsozzuk. Később beletesszük az uborkát, a petrezselymet, paradicsomot, és a gombát. Nem, nem véletlenül használunk csiperkét, és nem erdei gombát, például vargányát - de, mivel Dupont eredeti receptjében (ha az az eredeti:) vargánya szerepel, használhatják utóbbit is. A pulykamellhez aktuális árat itt találnak.

Ennél az ételnél természetesen a vodka sem maradhat el (ha gyerekeknek is készül ez az étel, azért hagyjuk el). Friss citromot négybe vágunk, a citromlevet a serpenyőbe csöpögtetjük, az egészet összepároljuk. Vodkához széles választékot és aktuális árakat itt találnak.

A végén krémsajttal sűrítjük, és felengedjük tejszínnel. Köretnek adhatunk párolt rizst.

Ha ez a pulykarecept megtetszett (tudjuk, alapban nem pulykára lett kitalálva), érdemes esetleg kipróbálni ezt a zöldséges pulykaragut.

Jó étvágyat kívánunk!

Cím
recipe image
Recept neve
Pulyka Sztroganov-módra
Szerző neve
Publikálás dátuma
Előkészület ideje
Főzés ideje
Elkészítés ideje


Comments are closed.