Szőlős vagy mustos sült

 

A szőlős vagy mustos sült recept hozzávalói

60 dkg sertéshús, 7 dl must vagy 1 kg szőlő, 0,5 kg kenyér, 2 db tojás, 10 dkg bacon, 4 evőkanál liszt, só, bors, 1 kávéskanál burgonyakeményítő, 1 db répa, 1 db zeller, 1 fej vöröshagyma, 1 csomag petrezselyem

 

Szőlős vagy mustos sült

Szőlős vagy mustos sült

 

Ez egy igazi őszi étel, mely persze nem csak ősszel készíthető el. Ha van otthon mustjuk, akkor használják azt, ha viszont nincs, akkor turmixoljanak össze szőlőt. Szőlőhöz gyakorlatilag az év bármely szakában hozzá tudunk jutni, ezért is került előre a címben. Remek gyümölcsös tipp!

Felszeletelem a hagymát, a répát, a zellert, összekeverem a musttal, és ebbe helyezem bele a sertéshúst. Bármilyen sertéshúsból el lehet készíteni, combból, karajból, szűzből: én most karajt választottam. Érdemes 1-2 napig a hűtőben pácolni, de ha úgy adódik, hogy csak reggel pácolják be a húst, vacsorára akkor is el tudják készíteni.

Az érlelt húst elősütöm. Az elősütésnek az a szerepe, hogy egy kéreg képződjön, ami nem engedi ki a húsnedveket. Sütés közben minden oldalát megsózom, egy kevés vizet - vagy ha van még must -, akkor azt öntök bele. Elősütés után egy nagyobb lábosban a páclében párolni kezdem. A párolás ideje attól függ, hogy milyen sertéshúsból készül ez az étel. A húst kiveszem, felszeletelem, a párolólébe kevés tejszínt teszek - és máris egy remek mártást kaptunk.

Köretnek zsemlegombócot készítek: a kockára vágott kenyeret beleteszem egy tálba. Hozzáadom a tojást, a durvára vágott petrezselymet és a csíkokra vágott bacont is. Megsózom, hozzáadom a lisztet, összekeverem, lobogó sós vízben kifőzöm. Tálalásnál rozmaringgal, petrezselyemzölddel díszítem.

Itt egy egészen más jellegű szőlős receptet találnak!

Jó étvágyat kívánok!

Cím
recipe image
Recept neve
Szőlős vagy mustos sült
Szerző neve
Publikálás dátuma
Előkészület ideje
Főzés ideje
Elkészítés ideje


Comments are closed.