Vörösbabos csirke kreol módon

A vörösbabos csirke kreol módon recept hozzávalói

40 dkg vörösbab (kidney), 50 dkg csirkecombfilé, 30 dkg összevágott paradicsom, 1 evőkanál paradicsompüré, 4 gerezd fokhagyma, 1 db hagyma, 10 szem zöldbors, 10 szem rózsabors, 4 db babérlevél vagy 1 kiskanál morzsolt babér, 1 db paprika, 1 kiskanál feketebors, víz, só, szőlőmagolaj, 40 dkg jázminrizs

Vörösbabos csirke kreol módon

Vörösbabos csirke kreol módon

 

A vörösbabos csirke kreol módon recept elkészítése

 

A vörösbab, vagy ahogyan némely konzervdobozon olvashatjuk, kidney bab, fehér rizzsel körítve a kreol konyha ünnepi étele. Azaz, ismét Európa és a világ ízei magyarul, fúziós megoldás a Mit főzzünk ma? konyhájában. A suriname-i alapreceptben a babhoz sózott húst adnak, de időnként kiegészítik csirkével és kolbásszal. Mi most csak csirkét használunk, no meg néhány apró trükköt, ahogyan azt már megszokhatták!

Nézzék meg, hogyan készül, és természetesen készítsék el Önök is így otthon!

A fokhagymát és a hagymát apróra, míg a paradicsomot durvára vágjuk. Egy nagyobb edényben (de lehet wokban is, mi most azt használtunk) kevés szőlőmagolajat hevítünk, ezen félig készre pirítjuk a hagymát és a fokhagymát, másképp mondva “üvegesre hevítjük”.

Most adjuk hozzá a csirkét, és enyhén megpirítjuk, hogy elkezdjen fehéredni a hús. Ezek után hozzáadjuk a vörösbabot, a paradicsomot, a paradicsompürét, a borsszemeket, a babérleveleket, a fekete borsot, és egy kis darab bird’s eye chilipaprikát, a pikantéria kedvéért. Jól összekeverjük, majd 4-5 percig így együtt tovább pirítjuk. A vörösbab konzervhez aktuális árat itt találnak.

Az elősütés után felöntjük vízzel, majd kb. 1,5 órán át alacsony lángon főzzük, fedővel letakarva. Időnként természetesen keverjük meg, figyeljünk a csirkére is, a babra is. Az alaprecept a főzési folyamat vége előtt kb. 10 perccel a vége előtt javasol egész suriname-I borsot – ez utóbbiról tudni kell, hogy pokoli csípős, tehát ezt csak haladóknak ajánljuk. A kis méretű chilipaprika kellően pikánssá teszi, ezt tényleg a pokol tüzét kedvelőknek javasoljuk. Ha szükséges, utánaízesítünk.

A végén adjunk hozzá apróra vágott zellert. A suriname-I konyha úgy tartja, a vörösbabos hús másnap még jobb! Már persze, ha marad belőle másnapra. De, adott esetben, ha belefér, próbálják ki így is, tegyenek el egy adagot, és másnap lássanak neki! Alla sani boeng, ahogyan a művelt kolléga mondja, azaz minden rendben! Ha megszomjaznának utána, kiválóan passzol hozzá egy rozsos sör.

 

Egy másfajta, de szintén kreol jellegű receptet itt találnak, nézzék meg ezt is!

 

Jó böngészést a Mit főzzünk ma?-videók között, itt! Ha szeretnének még válogatni további húsos receptek között, itt, a Mit főzzünk ma? recepttárában megtehetik. Nézzenek körül, válogassanak!

Ha szeretnének még további receptek között válogatni, itt, a Mit főzzünk ma? recepttárában megtehetik. Nézzenek körül, válogassanak, és ha megtalálták a mai hangulatukhoz passzoló receptet, ne habozzanak, készítsék el! És jöjjenek vissza holnap is, várjuk Önöket!

Jó étvágyat kívánunk!



Comments are closed.