Vörösboros szarvaspörkölt

A vörösboros szarvaspörkölt recept hozzávalói

80 dkg szarvascomb, 20 dkg vöröshagyma, 5 dkg szalonna, só, bors, 1 dkg kakukkfű, 1 db babérlevél, 2 dkg fokhagyma, 1 dkg borsikafű, 1 dkg pirospaprika, 1 dkg petrezselyemzöld, 10 dkg erdei gomba, 2 dkg áfonyalekvár, vörösbor, étolaj

Vörösboros szarvaspörkölt

Vörösboros szarvaspörkölt

 

A vörösboros szarvaspörkölt recept elkészítése

 

A vadétel igazi csemege, az év bármely szakában is készítjük el. Ha ügyesek vagyunk a vásárlásnál, akkor nem is kell feltétlenül lényegesen többet fizetnünk mondjuk egy szarvas apróhúsért, így arra biztatunk mindenkit, hogy időnként szánjanak rá időt, és próbálják ki a vadak különleges ízét otthon. A szarvashoz aktuális árakat itt találnak.

Először is az apróra vágott vöröshagymát megpirítjuk, hozzáadjuk a szintén apróra vágott szalonnát, majd az egészet kipirítjuk, közben kakukkfűvel borsikafűvel, fokhagymával, petrezselyemzölddel ízesítjük. Figyelem: a vadételnél fontos, hogy a fűszereket le kell pirítani! A végén tesszük hozzá a pirospaprikát.

A szarvascombot kockára daraboljuk, beletesszük a pörköltbe. Sózzuk, borsozzuk, majd alaplével felöntjük. Amikor a hús megpuhult, akkor jöhet hozzá az erdei gomba. Én nagyon szívesen használok vargányát, de előfordul, hogy magasabb ára miatt erdei gombával készül nálam is a szarvaspörkölt. Az igaz, hogy a vargányával egészen különleges ízt kapunk, de erdei gombával is felejthetetlen ez a gasztronómiai élmény. Ezután tesszük hozzá az áfonyát, és figyeljünk arra, hogy a vörösbor a legvégén kerüljön bele a pörköltbe.

Egy igazi zalai ételt adunk hozzá köretnek, mégpedig dödöllét.  A még forró, főtt burgonyát nagyvonalúan leszűrjük, ami azt jelenti, hogy maradjon alatta egy kis víz, ezután áttörjük, hozzáadjuk a lisztet, majd fűszerezzük: sóval, egy kevés borssal, nem sokkal. Összekeverjük. Az apróra vágott vöröshagymát aranysárgára pirítjuk, majd a burgonyás alapot erre  szaggatjuk rá. Tejföllel tálaljuk, ízlés szerint zöldfűszerrel díszítjük.

 

Ha már vad, akkor itt adunk egy vaddisznópörkölt receptet is, nézzék meg!

 

Ha szeretnének még további receptek között válogatni, itt, a Mit főzzünk ma? recepttárában megtehetik. Nézzenek körül, válogassanak, és ha megtalálták a mai hangulatukhoz passzoló receptet, ne habozzanak, készítsék el! És jöjjenek vissza holnap is, várjuk Önöket!

Szeretnének egy jó sütit is készíteni még? Ez sem jelenthet problémát, nézzenek körül itt, válogassanak kedvükre. Válasszanak egy jó receptet, és készítsék is el!

Jó étvágyat kívánunk!

Cím
recipe image
Recept neve
Vörösboros szarvaspörkölt
Szerző neve
Publikálás dátuma
Előkészület ideje
Főzés ideje
Elkészítés ideje


Comments are closed.