Receptek: Levesek

Marhaoldalas leves, parajos daragombóccal

Hozzávalók 1,5 kg marhaoldalas, 1 fej vöröshagyma, 3 szál sárgarépa, 4 gerezd fokhagyma, 1 szál gyökér (zölddel együtt), 1 kis fej zeller, 1 db paradicsom, 1 db paprika, só, bors, 10 dkg vaj, 4 db tojás, 4 dl búzadara, 10 dkg parajlevél, só   Marhaoldalas leves, parajos daragombóccal   A marhaoldalas leves, parajos daragombóccal recept…
Bővebben


Aratóleves bográcsban

  Az aratóleves bográcsban recept hozzávalói só, bors, 50 dkg káposzta (savanyú), 20 dkg tarhonya, 2 dl joghurt, 5 dkg liszt, fűszerpaprika, 10 dkg puszta debreceni és/vagy 10 dkg pácolt pulykacomb, paprikakrém (édes)   Aratóleves bográcsban   A recept elkészítése A baconszalonnát üvegesre hevítjük. Felkockázzuk a hagymát, beletesszük a bográcsba, majd hozzáadjuk a kockára vágott…
Bővebben


Laskagomba leves

  Hozzávalók 40 dkg gomba (laska), 2 db sárgarépa, 3 dl tejföl, 2 db tojássárgája, 1 evőkanál mustár, 5 cikk fokhagyma, 3 evőkanál olaj, só, bors, ecet   Laskagomba leves   A laskagomba leves elkészítése   A sárgarépát megpucoljuk és apró lyukú reszelőn lereszeljük, majd az olajon megdinszteljük. Mikor megvan, megszórjuk sóval és borssal és…
Bővebben


Élesztőleves búzacsírával, camembert galuskával

Hozzávalók: 5 dkg élesztő, 10 dkg vaj, 10 dkg liszt, 6 dl húsalaplé, 1 dl tejszín, só, bors, metélőhagyma, 10 dkg camembert sajt, 5 dkg búzacsíra   Élesztőleves búzacsírával, camembert galuskával   A vajjal, liszttel világos rántást készítünk, belepirítjuk az élesztőt .Felengedjük a forró húsalaplével, finomítjuk tejszínnel. Metélőhagymát vágunk rá. Tálaláskor a tányérba tesszük a camembert sajtot, amit galuska alakúra formázunk, rámerjük a…
Bővebben


Tyúkhúsleves konyakkal

  A tyúkhúsleves konyakkal hozzávalói 1 kisebb egész tyúk, 3 szál sárgarépa, 2 szál fehérrépa, 1 közepes fej vöröshagyma, 1 vékony cikk fejes káposzta, 2 db burgonya, 2 db gomba (csiperke), 1 db zöldpaprika, 1 db paradicsom, 1 csokor petrezselyem, só, bors (szemes), 0,5 dl konyak, 12 dkg cérnametélt   Tyúkhúsleves konyakkal, a kép illusztráció,…
Bővebben


Mustárleves véres hurkával

  A mustárleves véres hurkával recept hozzávalói 10 dkg vaj, 5 dkg liszt, 15 dkg mustár, 5 dl alaplé (zöldség), 1 evőkanál balzsamecet, 1 dl tejszín, 10 dkg hurka (véres), pirított zsemlekocka   Mustárleves véres hurkával   A recept elkészítése   A mustárt a vajon „megugrasztjuk”, hozzáadjuk a lisztet, majd felengedjük forró zöldségalaplével. Tejszínnel finomítjuk,…
Bővebben


Egyszerű halleves

Hozzávalók: 1 kg halvagdalék (fejet, gerincet, kopoltyút nehogy felhasználjunk!), 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 kis póréhagyma, 20 dkg sárgarépa, 10 dkg zeller, fél liter fehérbor, 2 babérlevél, 1 tk. fekete egész bors, 8 dl halalapleves , 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma , 60 dkg halszelet, 1 csomag rucola, 1 evőkanál tejföl, 10 dkg sárgarépa, 10 dkg póréhagyma , 5 dkg zellerszár , 3 evőkanál olívaolaj, só, őrölt…
Bővebben


Olajbogyó-krémleves

Hozzávalók  4 db hagyma, 1 l víz, 1 szál kakukkfű, 25 dkg mandulával töltött olajbogyó, 5 dkg tisztított mandula, 2 dl fehérbor, 15 dkg szalámi, 5 dkg kecskesajt, 0,5 dl tejszín   Olajbogyó-krémleves   A hagymát felszeletelem, párolom, hozzáadom a fehérbort. Beleteszem a kakukkfüvet, majd egy kevés vizet, pár szem aprított olajbogyót és mandulát is.…
Bővebben


Cékla krémleves aszalt szilvával

Hozzávalók 0,5 l rosébor, 10 dkg aszalt szilva, 50 dkg cékla, 1 kávéskanál keményítő, 5 dkg méz, fahéj, szegfűszeg, só , 4 dl víz, 1 kávéskanál tejszín   Cékla krémleves aszalt szilvával   A céklát megfőzzük, meghámozzuk. Használhatnak konzervet is, mert a céklafőzés kb 1,5 óráig tart. Természetesen nem az ecetes céklára gondolok. Redukciót készítünk, szegfűszeget…
Bővebben