Jókai-bableves, ahogyan mi készítjük

A Jókai-bableves, ahogyan mi készítjük recept hozzávalói

1,2 kg sertéscsülök, 40 dkg szárazbab, 4 db sárgarépa, 2 db gyökér, 1 közepes zellergumó, 8 g zsiradék, 3 fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 5 pár debreceni, 12 dkg liszt, 2 dl tejföl (ízlés szerint), só, fűszerpaprika, őrölt kömény

Jókai-bableves, ahogyan mi készítjük, a kép illusztráció, forrás: Pixabay

Jókai-bableves, ahogyan mi készítjük, a kép illusztráció, forrás: Pixabay

A Jókai-bableves, ahogyan mi készítjük recept elkészítése

Ugyan Empedoklész azt mondta, tartóztassuk meg magunkat a babtól, nem fogadjuk meg a tanácsát. Egy jó bablevesnél kevés jobb dolog van, ez az igazság. És ugye Empedoklész a Vezúvba is beugrott. Nem követjük a példáját.

Első lépésként a babot előző este beáztatjuk.

A csülköt hideg vízben lemossuk, a babbal és a tisztított egész zöldségekkel puhára főzzük. A megfőtt zöldségeket kiemeljük a levesből. A csülköt is kiszedjük, melegen kivesszük a csontját, letakarva pihentetjük. A sertéscsülökhöz aktuális árat itt találnak.

Magyaros rántást készítünk, azaz zsemleszínű rántást fűszerpaprikával, az apróra vágott vöröshagymával és a zúzott fokhagymával. Hideg vízzel kikeverjük, lassan a lobogó leveshez adjuk, ha kell, sózzuk. Beletesszük a köményt is, majd jól kiforraljuk.

A debrecenit karikára vágjuk, zsiradékon átpirítjuk, a leveshez adjuk, még egyszer forr vele a leves, és készen is van.

Tálalásnál a csülköt is összekockázzuk, a zöldségekkel együtt tányérba tesszük, és rámerjük a forró bablevest. Ha szeretik, díszítsék, ízesítsék még tejföllel. Amennyiben a zellergumón volt zöld, durvára vágva a leves tetejére szórhatjuk.

Ha szeretnének még böngészni további levesreceptek között, itt, a Mit főzzünk ma? recepttárában megtehetik. Várjuk vissza Önöket holnap is!

Jó étvágyat kívánunk!

Cím
recipe image
Recept neve
Jókai-bableves, ahogyan mi készítjük
Szerző neve
Publikálás dátuma
Előkészület ideje
Főzés ideje
Elkészítés ideje


Comments are closed.