Sissi királyné kedvenc levese

A Sissi királyné kedvenc levese recept hozzávalói

 • 1 egész tyúk,
 • 2 sárgarépa,
 • 1 petrezselyemgyökér,
 • 1 vöröshagyma,
 • fél karalábé,
 • fél zellergumó,
 • 10 dkg zöldborsó,
 • 15 dkg spárga,
 • só,
 • szemes bors,
 • levestészta
Sissi királyné kedvenc levese

Sissi királyné kedvenc levese

 

Úgy tartják, Sissi Magyarország kedvenc királynéja volt, és Sissinek kedvence volt Magyarország. Jól hangzik:). Itt egy kis rövid történet Sissiről, azaz Wittelsbach Erzsébet királynéról, Ferenc József császár és magyar király feleségéről, utolsó hivatalos magyarországi látogatásáról, ahogyan arról Mikszáth Kálmán írt:

„A királyné lesüti fejét … és ez a hófehér arc egyszerre csak elkezd pirosodni ... mindig jobban-jobban. Először csak nem olyan fehér többé, azután olyan, mint a frissen szűrt tej, mintha rózsaszínnel volna befuttatva, azután piros lesz, mint az élet, piros, egészen piros. Milyen káprázat! Ferenc József király mellett ott ült egy életpiros királyné. Egy percig tartott az egész. Szemei tágra nyíltak, a régi ragyogás kicsillant belőlük. S a szemekből, melyek úgy tudtak valaha mosolyogni, hogy egy szomorú országot vidítottak föl, egy könnycsepp buggyant ki. Százan és százan látták a drága cseppet. Megvolt a reciprocitás. Egy mosolygó ország föl tudta vidítani a királynét."

A történetért köszönet a Wikipédiának, most pedig jöjjön a recept:

 

A Sissi királyné kedvenc levese recept elkészítése

 

A konyhakész tyúkból kiszedjük a májat, a zúzát, a szívet (ajánlatos még külön is venni belsőséget), és hideg vízben feltesszük főni. Csak sóval ízesítjük.

Amikor felforrt, leszűrjük a habját, hozzáadjuk a belsőségeket, a megtisztított zöldségeket és a szemes borsot, majd lassú tűzön főzzük tovább.

Amikor a hús már majdnem megfőtt, beletesszük a zöldborsót és a megtisztított spárgát, és főzzük tovább, amíg a hús teljesen puha nem lesz. Levesszük a tűzről, hagyjuk hűlni, leülepedni (1 dl jéghideg vízzel gyorsíthatjuk a leves tisztulását), majd leszűrjük.

A belsőséget és a feldarabolt leveszöldségeket porcelántálba tesszük, a külön vízben megfőzött tésztát is hozzáadjuk, s rámerjük a leszűrt levest.

 

Itt pedig ajánlunk egy kedvenc desszertet is!

 

Jó étvágyat kívánunk!

(Recept: Szabó Margit - Gödöllői Királyi Szakácskönyv, itt vásárolható meg.)

Jó böngészést a Mit főzzünk ma?-videók között, itt! Ha szeretnének még válogatni további húsos receptek között, itt, a Mit főzzünk ma? recepttárában megtehetik. Nézzenek körül, válogassanak!

Ha szeretnének még további receptek között válogatni, itt, a Mit főzzünk ma? recepttárában megtehetik. Nézzenek körül, válogassanak, és ha megtalálták a mai hangulatukhoz passzoló receptet, ne habozzanak, készítsék el!

Szeretnének egy jó sütit is készíteni még? Ez sem jelenthet problémát, nézzenek körül itt, válogassanak kedvükre. Válasszanak egy jó receptet, és készítsék is el! És jöjjenek vissza holnap is, várjuk Önöket!Comments are closed.