Viharsarki húsgombócleves

Hozzávalók

  • 3 db répa (sárga),
  • 2 db répa (fehér),
  • 1 db zeller (gumó),
  • 1 fej hagyma,
  • 4 evőkanál olaj,
  • 4 evőkanál cukor,
  • 1 evőkanál majoranna,
  • ételízesítő,
  • só,
  • mustár,
  • 1 evőkanál liszt,
  • 3 dl tejföl,
  • 30 dkg darált hús,
  • egy marék rizs,
  • 1 db tojás,
  • bors,
  • pirosarany,
  • 2 gerezd fokhagyma,
  • 1 csokor petrezselyem

A zöldséget sajtreszelőn (vagy erre alkalmas gépen) hajszálvékonyra reszeljük, a hagymát apróra vágjuk, vagy lereszeljük.

Az olajon sötétbarna karamellt készítünk, rádobjuk a reszelt zöldségeket, ételízesítőporral félig puhára pároljuk. Pirospaprikával és majorannával meghintjük, átforgatjuk, vízzel felengedjük, sózzuk.

Amíg fő, összeállítjuk a húsgombócot: a húshoz keverjük a tojást, a rizst, a vágott petrezselymet, a zúzott fokhagymát, sót, pirosaranyat, borsot és 4-5 centis gombócokat hengergetünk.

Amikor a leves forrt pár percig, mustáros, tejfölös habarással besűrítjük (hagyjunk tejfölt a végére is), belecsavarjuk a fél citrom levét és ha újra forr, lassan puhára főzzük benne a gombócokat.

Tálalásnál megtejfölözzük a tetejét. Olyannak kell lennie, mint a narancsvörösben és aranyban úszó naplemente, amelyet pici fehér bárányfelhők pöttyöznek, a majoranna pedig egy sereg apró madárként pöttyözi hozzá az eget!!!

Jó étvágyat kívánunk!



Comments are closed.