Kardhalnyárs

Hozzávalók

3 gerezd zúzott fokhagyma, 0,5 dl citromlé, 3 teáskanál pirospaprika, 1 dl, szűz olaj (olíva), só, bors, 4 db paradicsom, 2 fej hagyma,egyik lereszelve, babérlevél, 2 evőkanál petrezselyem, 1 kg kardhal (1,5 cm-es kockára vágva), 2 dkg tökmag

 

 

Pisti török időszakának remeke, Robi szakszerű asszisztálásával. Aki a halat szereti, nem mondhat nemet erre a receptre! De: először is az árak, valamint az, hol lehet kardhalhoz jutni. Az árhoz segítség itt található, itt pedig az, hol lehet hozzájutni.

Egy kis érdekesség, hogy milyen haltípusról van szó:

Legjobban a 18-22 fok körüli vizekben érzi jól magát. Minden világtengerben otthonos, de a legtöbb példány az Atlanti-óceánban él. Előfordul a Földközi- és a Fekete-tengerben, nyaranta az Északi-, sőt a Balti-tengerben is feltűnik (mintegy 800 m mélységig).

Testhossza elérheti a 4,55 métert, ehhez adódik az akár 1,4 méterre is kinyúló, kardformaszerűen megnyúlt (innen kapta a nevét) felső állkapocs. Az eddigi legnagyobb ismert példány 650 kg tömegű volt. Kisebb halakkal, puhatestűekkel táplálkozik, de ritkán a ceteket és az embereket is megtámadja. Zsákmányát „kardjával” szúrja át. A fenti információkat köszönjük a Wikipédiának.

 

Kardhalnyárs

Kardhalnyárs

 

És akkor jöhet végre a recept, tudunk mindent, amit tudni kell! Annyira azért nem szokatlan a dolog: nyárs. Egy kicsi többlet azért van benne – azért került be a recepttárba, nyilván...

Egy keverőtálban jól dolgozzuk össze a lereszelt vöröshagymát, zúzott fokhagymát, citrom levet, pirospaprikát, olívaolajat, a babérlevél felét, sót, borsot.

Sózzuk és borsozzuk meg alaposan, majd tegyük a kardhalat egy edénybe, és öntsük rá a pácot. Tegyük hűtőbe kb. 2 órára, közben néha forgassuk meg a halat.

Húzzuk fel a haldarabokat nyársakra úgy, hogy minden halkocka közé húzzunk egy szelet paprikát, hagymát, babérlevelet és paradicsomot. Süssük roston kb. 8 percig, közben locsolgassuk a páclével.

Friss citromos-olajos saláta körettel tálaljuk. Serpenyőben megpirítjuk a tökmagot, rászórjuk a salátára. Tálalásnál a nyársat a saláta mellé helyezzük, tetejére petrezselymet szórunk.

A teljes videóreceptet itt találják!

Itt egy másik halrecept-javaslat, csak, hogy lehessen választani. Mi amúgy preferáljuk ezt a kardhalreceptet is!

Jó étvágyat kívánunk!

Cím
recipe image
Recept neve
Kardhalnyárs
Author Name
Published On
Előkészület ideje
Főzés ideje
Elkészítés ideje


Comments are closed.