Tintahalas spagetti

A tintahalas spagetti recept hozzávalói

30 dkg liszt, 2 db tojás, 10 ml olívaolaj, fél teáskanál só, 20 g szépiatinta, 2 db sárga húsú paprika, 1 gerezd fokhagyma, 6 dkg mogyoróhagyma, 2 evőkanál olívaolaj, só, bors, 25 dl tejszín, 80 g fontal vagy fontina sajt (könnyen olvadó sajt), 4 dkg vaj, turbolyalevél a díszítéshez

Tintahalas spagetti

Tintahalas spagetti

 

A tintahalas spagetti recept elkészítése

 

Az alaprecept szerint elkészítjük a tésztát. Ideális tésztarecept nem létezik, ugyanúgy, mint ideális tésztaféle. Erről mindenkinek megvan a saját elképzelése. Ez a recept mindenesetre kiállta több hozzáértő kritikáját. A lisztet a munkafelületre szitáljuk, és a közepébe egy mélyedést nyomunk.

Beleütjük a tojásokat, a tojássárgáját és hozzáadjuk a sót. Középről kiindulva kezünkkel összedolgozzuk a tojást a liszttel, amíg a tészta minden lisztet felvesz. Addig gyúrjuk a tésztát, amíg sima és rugalmas lesz. A keménységétől függően tehetünk hozzá lisztet vagy vizet. Letakarva egy órát pihentetjük. Ezután a lehető legvékonyabb négyszög alakra kinyújtjuk.

Közben kevés liszttel megszórhatjuk a munkalapot. A kívánt formára daraboljuk. Ha a színét szeretnénk a tésztának megválasztani, csupán ízlés dolga, hogy melyik mellett döntünk. Könnyedén színezhetjük sáfránnyal, paradicsompürével, míg a zöld tésztát spenótból tudjuk kinyerni.

A fekete tésztához tintahalra van szükségünk. Ugyanúgy, mint a spenót, a tintahal festékanyaga is semleges, ízetlen. Hogyan nyerjük ki a tintahalból a szépiát? A fejet a belsőséggel együtt leválasztjuk a testről. Az alsó részen lévő tintazacskót eltávolítjuk, felvágjuk és kinyomjuk belőle a fekete anyagot. Kevés hideg vízzel összekeverjük, szitán átpasszírozzuk. Kivételesen nem a recept elején adjuk a beszerzési tippet, hanem az aktuális összetevőknél:), vagyis itt.

A paprikákat félbevágjuk, csumáját és magját eltávolítjuk és húsát apró kockákra vágjuk. Meghámozzuk a fokhagymát s a gyöngyhagymát ugyancsak kockára vágjuk. Egy serpenyőben olajat forrósítunk, a gyöngyhagymát és a fokhagymát megizzasztjuk benne. Hozzáadjuk a paprikát, sóval, borssal ízesítjük, üvegesre pároljuk, és melegen tartjuk. Felforraljuk a tejszínt, és hagyjuk, hogy a felére besűrűsödjön. A tésztát fogkeményre főzzük és leszűrjük.

A paprikás zöldséget négy tányérra osztjuk, és rászedjük a tésztát. Rátesszük a csíkokra vágott sajtot, és leöntjük a forró tejszínnel. Meglocsoljuk olvasztott vajjal, és előmelegített sütőben 250 Celsius fokon sütjük, amíg a sajt megolvad. A fontal sajthoz tájékoztató jelleggel itt találnak árat! Turbolyalevéllel díszítjük.

 

Kattintson ide egy másik spagettival készült ételért!

 

Ha szeretnének még további receptek között válogatni, itt, a Mit főzzünk ma? recepttárában megtehetik. Nézzenek körül, válogassanak, és ha megtalálták a mai hangulatukhoz passzoló receptet, ne habozzanak, készítsék el!

Szeretnének egy jó sütit is készíteni még? Ez sem jelenthet problémát, nézzenek körül itt, válogassanak kedvükre. Válasszanak egy jó receptet, és készítsék is el! Természetesen várjuk vissza holnap is!

Jó étvágyat kívánunk!

Cím
recipe image
Recept neve
Tintahalas spagetti
Szerző neve
Publikálás dátuma
Előkészület ideje
Főzés ideje
Elkészítés ideje


Comments are closed.